İlk çeyrekte öne çıkan 29 hisse
PARA ARAŞTIRMA/ İDİL TARAKLI 2022 yılının ilk finansal dönemi, önceki hafta başladı. Konsolide olmayan bilançoların KAP'ta finansallarını açıklaması için son tarih 5 Mayıs, konsolide olan şirketlerin finansallarını açıklaması için 10 Mayıs, bankalar için ise 20 Mayıs olarak belirlendi. Analistler, sektörel olarak bankaların ön plana çıkmasını, bankalar arasında da özel bankaların kamu bankalarına göre daha dikkat çekici bir performans sergilemesini bekliyor. Uzmanlar, banka dışı sektörler arasında ise sanayi tarafında cam, demir-çelik, otomotiv, kompozit ürünler, enerji, petrol kimya, perakende ve havacılık hisselerinin ön plana çıkacağını düşünüyor.
Temel ve teknik anlamda güçlü, yönetimi tecrübeli ve iyi olan şirketlerin endeks şoklarından çok fazla etkilenmediğine de dikkat çeken analistler; özellikle de ihracatı yüksek, satışları dövize endeksli, kurdaki yükselişi satışlarına yansıtabilen şirketleri takip ettiklerini söylüyor. Yatırımcılara ise duygularıyla değil, piyasa koşullarına göre hareket etmesini öneriyor.
Uzmanlar, 29 hissenin ilk çeyrek bilançosuyla ön plana çıkmasını bekliyor ve geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek amacıyla takip edilebileceğini hatırlatıyor.
"GÜÇLÜ BİLANÇOLARIN DEVAMINI BEKLİYORUZ"
Bu çeyrekte genel olarak, güçlü bilançoların devamını bekleyen Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Müdürü Serhan Yenigün; 1Ç22'de, takibindeki bankalar için çeyreklik ortalama yüzde 67 büyüme ve yıllık ortalama yüzde 281 büyüme tahmin ediyor. Çeyreklik öz kaynak karlılıklarının ortalama 10 puan artmasını bekleyen Yenigün; güçlü TÜFE'ye endeksli menkul kıymet getirilerinin yanında, TL mevduatlarda zayıf rekabet ve artan TL kredi faizlerinin marjları destekleyeceğini düşünüyor. Azalan karşılık giderlerinin de karlılığı pozitif etkileyeceğini düşünüyor. Bankaların komisyon gelirlerindeki güçlü seyrin de devam etmesini ve enflasyona bağlı olarak yıllık yaklaşık yüzde 60 artış öngören Toros; faaliyet giderlerinin negatif etkiyi sınırlayacağını tahmin ediyor.
Banka dışı hisselerde ise yıllık yüzde 51 net kâr büyümesi öngören Yenigün, "Çeyreklik olarak da geçen çeyrekte görülen kur artışı etkisinin azalmasıyla yüzde 28 düşüş tahmin ediyoruz. Toplam ciroda yüksek enflasyon ve ortalama kurların geçen seneye göre yüzde 89 yukarıda olması sonucu olarak 1Ç'de yüzde 113 büyüme tahmin ediyoruz" diyor.
Yenigün; sektörel olarak bankaların ön plana çıkmasını, bankalar arasında da özel bankaların kamu bankalarına göre daha dikkat çekici bir performans sergilemesini bekliyor. Banka dışı sektörler arasında ise sanayi tarafında cam, demir-çelik, otomotiv, kompozit ürünler, enerji, petrol kimya, perakende ve havacılık hisselerinin ön plana çıkacağını düşünüyor.
Yenigün; Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi, Vakıflar Bankası, Şişe Cam, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, İskenderun Demir Çelik, Arçelik, Kordsa Teknik Tekstil, Ford Otosan, Tofaş Otomobil Fabrika, Doğuş Otomotiv, Tüpraş, Petkim, BİM Birleşik Mağazalar, THY, Coca Cola İçecek, Koza Altın İşletmeleri ve Özak GYO hisselerinin ilk çeyrek bilançosu ile ön plana çıkmasını bekliyor ve geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek amacıyla takip edilebileceğini söylüyor.
Döviz borcu olmayan, finansal giderleri görece düşük ve hacim daralması yaşamayan şirketlerin 1Ç22 bilanço sezonunda olumlu tarafta ön plana çıkacağının altını çizen Yenigün, "Bankalar dışındaki şirketleri olumlu tarafta ayrıştıran etkenlerin başında ihracat kaynaklı ya da ürün ve hizmetleri dövize endeksli fiyatlamaları nedeniyle kurlardaki yıllık artıştan fayda sağlamış olması gerekiyor. Ek olarak, yüksek enflasyona uyumlu fiyatlama esnekliği olan şirketlerin de olumlu yönde ayrıştığını söyleyebiliriz" diyor.
"DİKKATLE İNCELENMELİ"
Yatırımcıların, ilk çeyrek sonuçlarıyla beraber özellikle de güçlü finansal veri açıklayan şirketlerin; yılın geri kalanına ilişkin beklentilerinde bir revizyona gidip gitmediğine bakması gerektiğini de hatırlatan Yenigün; şirketlerin 2022 yılına dair beklentilerini yukarı çekmeleri halinde, analistlerin de hedef fiyatlarını revize edebileceğini ve hisse performansını destekleyebileceğini söylüyor.
Buna ek olarak, şirketlerin faaliyet giderlerindeki artışın enflasyona göre ne oranda olduğu ve hasılat büyümesi, brüt kârlılık, operasyonel kârlılık ile net kârlılık marjları gibi faaliyet performanslarına dair göstergelerin de önemli olduğunu hatırlatıyor. Artan döviz oynaklığı ve kırılganlık nedeniyle şirketlerin net borçluluk büyüklüğü ve borç kompozisyonunun da dikkatle incelenmesini öneriyor.
"BANKACILIK, GIDA, PERAKENDE VE ENERJİ"
İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros ise bu çeyrekte özellikle satışları dövize endeksli, kurdaki yükselişi satışlarına yansıtabilen, ihracatı güçlü ve döviz fazlası olan şirketlerin ön plana çıkmasını bekliyor. Enflasyon ve Rusya-Ukrayna riskinden kaynaklı fiyat hareketlerinin de bu dönemde bilançolar üzerinde etkili olacağını düşünüyor.
Bankacılık, demir çelik, petrokimya, enerji ve gıda perakende sektör hisselerinin ilk çeyrek sonuçlarının güçlü gelmesini bekleyen Toros,
"BDDK'nın aylık bazda yayımladığı veriler ile TÜFE'ye endeksli borçlanma araçlarındaki gelirleri dikkate alarak bankacılık sektörü bilançolarının birinci çeyrekte de güçlü gelmesini bekliyoruz. Gıda perakende tarafında ise Rekabet Kurumu tarafından geçen çeyrekte verilen cezanın karşılık ayrılması ile sektörde baskının kalktığını söyleyebiliriz. Buna paralel enflasyonist ortamda hane halkı harcama kalemleri yüksek olan sektör gruplarından, gıda perakendenin bu çeyrekte de ön plana çıkmasını bekliyoruz. Öte yandan 2022'de normalleşmesi beklenen çelik fiyatları Rusya-Ukrayna jeopolitik gerginliğinden kaynaklı yükselerek, ortalamaların çok üzerinde seyretti. Rusya-Ukrayna krizi enerji fiyatlarını da sertçe yukarı yönlü etiklerken, kur tarafı da yükselişini sürdürdü. Bu kapsamda enerji ve demir çelik sektöründen olumlu etkilenebilecek şirket hisselerini de yakından takip etmemiz gerekiyor" diyor.
"AKBANK, GARANTİ BBVA, YAPI KREDİ"
Bu kapsamda bankalar içinde Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi ve Şişe Cam'ın net kara güçlü katkısı sebebiyle İş Bankası'nı; gıda perakendede BİM'i ön plana çıkarıyor. Toros, yüksek seyreden gıda enflasyonunun ise şirketin cirosuna olumlu yansıyacağını düşünüyor. Ancak önümüzdeki çeyreklik görünüm için Rekabet Kurumu'nun yürüttüğü yeni soruşturma ve bununla ilgili bir ceza gelebileceği olasılığının da gıda perakendeyi baskılayabileceğinden endişe ediyor. Etilen-nafta spreadinin yükselerek devam etmesi ve kur etkisiyle Petkim'e pozitif yansıyacağını da öngören Toros, "Tüpraş'da artan talep, enerji fiyatlarındaki yükselişle birlikte rafineri marjlarındaki pozitif seyir önemli. İyileşen fiyatlamalar ve kapasite kullanım oranlarının artarak devam etmesiyle güçlü esas faaliyet karlılığı açıklamasını bekliyoruz. Yükselen doğal gaz fiyatları sonrası 2022 kömür maliyetlerini hedge eden Alarko Holding avantajlı konuma geldi. Doğal gaz çevrim santralleri piyasa takas fiyatlarını da yükseltmeye devam ediyor. Bilançosuna bu durumun yansımasını bekliyoruz. Aksa Enerji'de de Bolu Göynük Termik Santrali'nde kullanılan kömürlerin hedge edilmesi ve doğal gaz fiyatlarının artmasının brüt kar marjlarını artırması olumlu katkı sağlayacaktır. Yurt dışından garanti getirili enerji santralleri katkısı ile de Aksa Enerji'den güçlü bilanço bekliyoruz" yorumunu yapıyor.
"SATIŞLARI DÖVİZE ENDEKSLİ ŞİRKETLER"
İyi bilanço beklediği her sektörün ve şirketin kendi özelinde hikayesi olduğunu da dile getiren Toros; bir bölümünün jeopolitik gerginlikten (Rusya-Ukrayna), bir bölümünün negatif makroekonomik görünümden olumlu (enflasyon) etkilenebileceğini söylüyor. Şirketlerin ortak noktası iş modeli ve maliyet yapılarının güçlü olması diyen Toros; ancak ihracatı yüksek, satışları dövize endeksli, kurdaki yükselişi satışlarına yansıtabilen şirketleri takip etmeye devam etiklerini söylüyor.
Temel ve teknik anlamda güçlü, yönetimi tecrübeli ve iyi olan şirketlerin endeks şoklarından çok fazla etkilenmediğine de dikkat çekiyor. Yatırımcıların duygularıyla değil, piyasa koşullarına göre hareket etmesi gerektiğini düşünüyor. Düşüşlerde fazla panik ve yükselişlerde fazlaca cesur davranmanın ise büyük oranda zararla sonuçlanacağını hatırlatıyor. Bu çeyrek bilançolarında özellikle fiyatlardaki yükseliş ve tedarik sıkıntılarından kaynaklı olarak ham madde fiyatlarının ne durumda olduğu ve şirketlerin ham maddedeki yükselişi satışlarına yansıtıp yansıtamadığına bakmak gerektiğini de belirten Toros; diğer taraftan ise kurdaki yükselişe bağlı olarak ihracat kısmının yakından takip edilmesini öneriyor.
Toros; Alarko Holding, Alarko GYO, Akbank, BİM Birleşik Mağazalar, Bizim Toptan, Coca Cola İçecek, Ereğli Demir Çelik, Garanti BBVA, İş Bankası, Kardemir, Koç Holding, Petkim, Şişe Cam, THY, Tüpraş, Aksa Enerji, Gen İlaç ve Sağlık Ürünleri, Galata Wind Enerji, İş Yatırım Menkul Değerler ve Yapı Kredi hisselerinin ilk çeyrek bilançosu ile ön plana çıkmasını bekliyor ve geri çekilmelerde portföylere dahil edilmek amacıyla takip edilebileceğini söylüyor.
"GEN İLAÇ'TA 150 MİLYON TL FAVÖK BEKLENTİMİZ VAR"
Çağlar TOROS / İnfo Yatırım Stratejisti
GEN İLAÇ VE SAĞLIK ÜRÜNLERİ: 2019 yılında Ar-Ge Merkezi olarak onayını alan ve global standartları karşılayacak şekilde ürün geliştirme faaliyetlerini sürdürüyor. Ayrıca Gen İlaç geçen yıllarda oluşturduğu ortaklıklarla özellikle kanser ve bağışıklık tedavilerinde kullanılacak olan yenilikçi ilaçların Ar-Ge çalışmalarına başladı. Gen İlaç'ın 2018-2021 döneminde kaydettiği toplam net satışların yaklaşık yüzde 72'sini NPP programı altında sunulan ilaçlar oluşturuyor. Gen İlaç SGK ile anlaşmalı olarak nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan bu ilaçları Türkiye'de kullanıma sunmasının arka planında esasen şirketin stratejik olarak bioteknolojik ilaç geliştirme hedefleri yatıyor. 2021 yılında Sağlık Bakanlığı'nın bazı hastalıklar için NPP ilaç tedarik sözleşmelerini 2022'ye ötelemesinden dolayı şirketin NPP satışları 2021/1Ç ve 2Ç dönemlerinde azalarak çeyreklik yaklaşık 200 milyon TL düzeyine gerilemiş. Ancak şirket ile SGK arasındaki anlaşma gereği SMA hastalarının ilaçları bedelsiz olarak tedarik edilmeye devam etmiş. 2022 başında Sağlık Bakanlığı ve SGK ile SMA hastalığında kullanılan ilaç sözleşmesi yenilenerek 1 Şubat 2022 tarihinden itibaren bedelli olarak satışlar başlamış. Şirketin 2022/1Ç döneminde NPP satışlarının bir önceki çeyreğe göre yüzde 140, bir yıl öncesinin aynı çeyreğine göre ise yüzde 50 artarak yaklaşık 800 milyon TL'ye ulaşmasını bekliyoruz. 2022 yılı ilk çeyreğine baktığımızda ise 1,2 milyar TL net satış, 150 milyon TL FAVÖK, 120 milyon TL net kar beklentimiz bulunuyor. Gen İlaç hisselerinde yüzde 96 yükseliş potansiyeli ile 36,6 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
AKSA ENERJİ: Küresel stagflasyon beklentileri ve Rusya-Ukrayna gerginliğinin de artarak devam ettiği ortamda enerji talebi düşmüş olsa da Rusya'nın doğal gaz ve petrol arzındaki ağırlığı sebebiyle fiyatları artıyor. Şirketin yurt dışı santrallerindeki doğal gaz ve akaryakıt teminini anlaşma yapılan ülkeler sağladığı için artan fiyatlardan olumsuz etkilenmiyor. Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e iki ve Buhara'da bir adet olmak üzere toplamda 740 MW kapasiteli üç santrali 2022 yılı ilk çeyreğinde devreye alıyor. Böylece 2022 yılında Afrika'da 521 MW ve Asya'da 740 MW olmak üzere yurt dışında toplam 1261 MW kurulu güce ulaşıyor. Afrika'daki ülkelerde farklı vadelerde olduğu gibi Özbekistan'da da devletin 25 yıllığına dövize endeksli alım taahhüdü bulunuyor. 2022 yılı için Özbekistan yatırımından yaklaşık 70 milyon dolar FAVÖK beklentimiz bulunuyor. 2022 yılı ilk çeyreğinde şirketten 6,8 milyar TL net satış, 1,2 milyar TL FAVÖK, 845 milyon TL net kar hedefliyoruz. Şirketin Afrika yatırımları, buradaki devlet garantili geliri ve yurt dışı benzer şirketlere göre de çarpanlarının cazip olması da önemli. Aksa Enerji hisselerinde yüzde 20 yükseliş potansiyeli ile 20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
GALATA WIND ENERJİ: Enerji maliyeti ve kur risklerine karşı dayanıklı iş modeline sahip. Dolar/TL paritesinde süren yükselişin şirketin finansallarına olumlu etkisi, düşük borçlanma maliyeti ve azalan borçluluk durumu hisseyi cazip kılıyor. Olası ek kapasite artışları (2025 yılında 500 MWh kapasiteye ulaşma hedefi) ve benzer şirketlere kıyasla cazip çarpanlara sahip olması da önemli. Galata Wind hissesinde yüzde 53 yükseliş potansiyeliyla birlikte 11 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Şirketin 2021 yılı ilk çeyreğinde 290 milyon TL net satış, 230 milyon TL FAVÖK, 120 milyon TL net kar açıklamasını bekliyoruz.
"KORDSA'NIN FAALİYET KâR MARJINDA GÜÇLÜ SIÇRAMA BEKLİYORUZ"
Serhan YENİGÜN / Yatırım Finansman Strateji ve Yatırım Danışmanlığı Müdürü
KORDSA: Kordsa'nında faaliyet kar marjında beklenen güçlü sıçrama ve net karda yüzde 226 gibi güçlü bir artışla; 1Ç22 bilanço döneminde önplana çıkacak hisselerden biri olacağını düşünüyoruz. Lastik yenileme pazarındaki güçlü talep, Kordsa'yı olumlu etkilemeye devam ederken, bu çeyrekte Avrupa'da artan fiyatların da desteğiyle faaliyet kar marjında güçlü sıçrama bekliyoruz. Kordsa hisselerinde yüzde 2 yükseliş potansiyeliyle 43.00 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ancak 1Ç22 sonuçları ardından şirketin hedef fiyatlarında yukarı yönlü güçlü revizyonlar olabileceğini belirtelim.
ŞİŞE CAM: Şişecam'ın bu çeyrekte yüzde 200'e yaklaşan ciro artışı ve artan maliyetlere rağmen faaliyet kar marjında beklenen yükselişle ön plana çıkacak şirketlerden biri olacağını düşünüyoruz. Güçlü hacim büyümesinin yanı sıra, satış fiyatlarında döviz bazında kaydedilen artışlar sayesinde ciro büyümesinin yıllık olarak yüzde 194 seviyesinde olmasını bekliyoruz. FAVÖK marjı da artan enerji maliyetlerine rağmen hem yıllık olarak hem de geçen çeyreğe göre belirgin bir artış gösterecektir. Şişe Cam hisselerinde yüzde 13 yükseliş potansiyeliyleyle 20.21 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
TÜPRAŞ: Tüpraş'ın 1Ç22'de yıllık yüzde 248 net satış geliri büyümesiyle 68.9 milyar TL ciro açıklamasını bekliyoruz. FAVÖK tarafında yıllık yüzde 255 büyüme ile 4.1 milyar TL tahmin ediyoruz. Akdeniz rafineri marjlarındaki güçlü seyir ve petrol fiyatlarındaki artışın stok gelirlerini desteklemesi olumlu. Bununla beraber, stok karı hariç FAVÖK çeyreklik olarak daralma gösterebilir. Net kar tarafında ise 1.05 milyar TL geçen yılın ilk çeyreğindeki 760 milyon TL zarara göre çok daha iyi bir sonuç bekliyoruz. Mart ayında kaydedilen güçlü dizel ürün marjlarına rağmen, doğal gaz tarife artışı sonucu Ocak ve Şubat aylarının zayıf performansı da dengeleyici olacaktır. Tüpraş hisselerinde yüzde 28 yükseliş potansiyeliyle 308,20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.
BEYAZ EŞYA İHRACATI YILIN İLK ÇEYREĞİNDE YÜZDE 6 YÜKSELDİ
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2022 yılının ilk üç ayına ilişkin ihracat, üretim ve satış rakamlarıyla sektördeki gelişmeleri paylaştı.
TÜRKBESD'in paylaştığı bilgilere göre, Mart ayında Türkiye'nin beyaz eşya ihracatı altı ana ürün grubunda, bir önceki yılın Mart ayına kıyasla yüzde 11 artış gösterdi. İlk çeyrekte ise adet bazında yüzde 6 yükseldi. 6,5 milyon adet ihracat gerçekleşti. Buna karşılık iç satışlar yılın ilk üç ayında yüzde 9 geriledi. Altı ana üründe iç satış ve ihracat olmak üzere toplam satışlar da bir önceki yıla göre yüzde 2 artışla 8 milyon 688 bin 496 adet oldu.
TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, "Sektörümüz özellikle pandemiyle mücadele ettiğimiz son iki yılda hem ihracatta hem de iç satışlarda çok iyi bir performans sergiledi. Yılın ilk üç ayında yüksek baz etkisi nedeniyle iç satışlarımız daralırken, ihracatımız hız kesmekle birlikte artmaya devam etti. Küresel çapta etkili olan enflasyon, yanı başımızda önemli ham madde tedarikçisi konumundaki ülkelerin dahil olduğu savaş gibi gelişmeler, başta yassı çelik olmak üzere ham madde fiyatlarının daha da yükselmesine neden olarak ihracatta rekabet gücümüzü olumsuz etkiliyor" dedi.
60 bin doğrudan ve 600 bin dolaylı istihdamıyla çok büyük bir ekosisteme sahip olan Türk beyaz eşya sektörünün üretiminin yüzde 75'ini ihraç ettiğini hatırlatan Can Dinçer, şunları söyledi: "Artan navlun maliyetleri, enerji ve petrol fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşı metal, çelik ve plastik fiyatlarının yüksek seyretmesine ve arzda sıkıntılara yol açıyor. Çip tedarikinde devam eden sorun, Rusya-Ukrayna krizi ve ham madde fiyatları nedeniyle zor bir yıl geçiriyoruz. Beyaz eşyanın en önemli girdisi olan yassı çelikteki vergiler, sektörümüz açısından büyük endişe yaratıyor. Türkiye'de üretilen yassı çelik; kalite, miktar ve tedarik devamlılığı açısından sektörümüzün ihtiyacına yanıt veremiyor. Bu alanda korumacı politikaların tedarik ve üretimde maliyet artışlarına neden olarak enflasyonu da olumsuz etkileme riski bulunuyor."
TÜRK TELEKOM'UN İLK ÇEYREK KâRI 561 MİLYON TL
Türk Telekom, 2022 birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Türk Telekom'un konsolide gelirleri yıllık bazda yüzde 24.8 artarak 9,5 milyar TL'ye ulaştı. FAVÖK'ünü (Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr) yüzde 43.5 FAVÖK marjı ile yıllık bazda yüzde 8.2 büyüterek 4,1 milyar TL'ye ulaştıran Türk Telekom'un ilk çeyrekteki net kârı ise 561 milyon TL oldu. 2022'nin ilk çeyreğinde 1,5 milyar TL tutarında yatırım yapan Türk Telekom'un toplam abone sayısı 52,2 milyona ulaştı. Sabit genişbant abone sayısını 14,5 milyona çıkartan Türk Telekom'un fiber abone sayısı ise 10,3 milyonu aştı. Türk Telekom'un sabit genişbant tabanındaki fiber abonelerin payı da geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 53.8'den yüzde 71.2'ye yükseldi. 2022'nin ilk çeyreğinde fiber ağ uzunluğunu 372 bin km'ye yükselten Türk Telekom'un fiber hane kapsaması da 30,6 milyona ulaştı.
Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, yılın ilk çeyreğinde TVF'nin (Türkiye Varlık Fonu) Türk Telekom'un çoğunluk hissedarı olduğunu hatırlatarak, "Önümüzdeki dönemde de şirketimizin operasyonel ve finansal performansını destekleyen çalışmalara imza atacağız. Küresel standartlarda sürdürülebilir büyümemize katkı sağlayarak yatırım profilimizi geliştirecek ve fırsatlara odaklanmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Sağlam temelimiz, yeni koşullara çevik şekilde adapte olma yeteneğimiz ve teknolojik ilerlemeye yönelik tutkumuz; müşterilerimize, toplumumuza ve tüm paydaşlarımıza, stratejilerimizi etkin ve başarılı bir şekilde uygulamamızı sağlıyor" dedi. Önal, ayrıca hissedarlarına değer yaratma taahhütleri doğrultusunda, Genel Kurul'da geçen haftadan itibaren (28 Nisan ) hisse sahiplerine 4,95 milyar TL nakit temettü ödenmesine karar verildiğini vurguladı.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Ereğli'nin 1Ç sonuçları beklentilere paralel açıklandı. Şirket 1Ç'de 5,6 milyar TL net kar açıkladı. Piyasa beklentisi 5,5 milyar TL kar açıklanması yönündeydi. FAVÖK yüzde 33,4 marj ile 9,8 milyar TL olarak gerçekleşti. Piyasa beklentisi yüzde 32,4 marj ile 9,2 milyar TL FAVÖK açıklanması yönündeydi.
THY: Türk Hava Yolları, 1Ç22'de bir önceki yıla göre 49 milyon dolar olarak artan ertelenmiş vergi geliri ve daha düşük finansal giderlerin etkisinde 1.200 milyon TL olan piyasa beklentisinin üzerinde yıllık yüzde 407 artışla 2.220 milyon TL (161 milyon dolar) net kar açıkladı. Şirketin satış gelirleri 1Ç22'de yıllık bazda yüzde 222 artarak 4,2 milyar TL'ye yükseldi (piyasa tahmini: 4,2 milyar TL), FAVÖK ise 1Ç22'de 8225 milyon TL'lik piyasa beklentisine kıyasla bir önceki yıla göre yüzde 27 artarak 8247 milyon TL'ye yükseldi.
TOFAŞ OTO: Tofaş'ın 1Ç net karı beklentilere paralel açıklandı. Tofaş, 1Ç'de 1.1 milyar TL net kar açıkladı, geçen sene aynı dönemde şirketin net karı 0.6 milyar TL seviyesindeydi. Açıklanan kar 1.1 milyar TL olan piyasa tahminine paralel gerçekleşti. Şirketin satış adetleri yurt içinde yüzde 19, ihracatta yüzde 16 gerilerken, toplam ciro ise yüzde 65 artış gösterdi.
AKÇANSA: Akçansa, bu çeyrekte 72 milyon TL olan konsensüs tahmininin üzerinde 103 milyon TL (yıllık +%315) net kar açıkladı. Net satışlar 1Ç22'de yıllık yüzde135 artarak 1240 milyon TL'ye yükseldi (piyasa tahmini: 1195 milyon TL)
KİMTEKS POLİÜRETAN SANAYİ: Kimteks Poliüretan Sanayi ve Ticaret A.Ş. payları geçen hafta itibarıyla 29.0 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.
ASELSAN: Aselsan'ın 1Ç net karı beklentilerin üzerinde açıklandı. Aselsan 1Ç'de 1,7 milyar TL net kar açıklarken, geçen seneye göre net karını yüzde 37 artırdı. Piyasa beklentisi olan 1,4 milyar TL'ye kıyasla net kar yüzde 18 daha yukarıda gerçekleşti. FAVÖK marjı beklentilere paralel olarak yüzde 23,7 olarak açıklandı (geçen sene 1Ç %24,0). Aselsan ayrıca geçen hafta yaptığı bildirimde, 2021 yılı karından hisse başına brüt 0,20 TL nakit kar payı dağıtımının Genel Kurul onayına sunulacağını duyurdu (temettü verimi: %0,8).
OTOKAR: Otokar'ın 1Ç net karı beklentilerin hafif üzerinde açıklandı. Otokar 1Ç'de 201 milyon TL net kar açıkladı, geçen sene aynı dönemde şirketin net karı 107 milyon TL seviyesindeydi. Açıklanan kar 180 milyon TL olan piyasa tahmininin hafif üzerinde gerçekleşti.
TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: 1Ç22'de, 30 milyon euro olan konsensüs tahmininden daha az, 21 milyon euro net zarar açıkladı. Şirketin geliri bu çeyrekte yüzde 146 artarak 149,2 milyon euroya ulaştı. Cirodaki büyümeye paralel olarak, şirketin FAVÖK'ü, 26 milyon euro seviyesinde olan konsensüs tahminine karşın 1Ç22'de 32,6 milyon euro ile 1Ç19'un yüzde 88'ine ulaştı.
ALBARAKA TÜRK: Albaraka Türk sermayesi geçen hafta 1.35 milyar TL'den yüzde 85.2 oranında bedelli olarak 1.15 milyar TL artışla 2.5 milyar TL'ye yükseltildi.
MARTI OTEL: Martı Otel sermayesi geçen hafta 120 milyon TL'den yüzde 400 oranında bedelli olarak 480 milyon TL artışla 600 milyon TL'ye yükseltildi.
ÖZAK GYO: Özak GYO sermayesi geçen hafta 364 milyon TL'den yüzde100 oranında bedelsiz olarak 364 milyon TL artışla 728 milyon TL'ye yükseltildi.
İMAŞ MAKİNA SANAYİ: İmaş Makina Sanayi A.Ş. payları geçen hafta (29 Nisan) itibarıyla 15 TL fiyattan Ana Pazar'da işlem görmeye başladı.
KARDEMİR: Kardemir'in 1Ç net karı beklentilerin hafif üzerinde açıklandı. Kardemir 1Ç'de 1,2 milyar TL net kar açıkladı, piyasa beklentisi 1,1 milyar TL kar açıklanması yönündeydi.
TUPRS & AYGAZ & KCHOL: Tüpraş Entek'in çoğunluk paylarını Aygaz ve Koç Holding'den satın almak üzere anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre, elektrik üretimi alanında faaliyet gösteren Entek'in Aygaz ve Koç Holding tarafından eşit olarak kontrol edilen yüzde 99.2 hissesi Tüpraş tarafından satın alınacak.
ARD GRUP BİLİŞİM: ARD Grup ile Tokat Erbaa Belediyesi arasında 11.76 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 5'ine karşılık geliyor.
EURO YATIRIM HOLDİNG: Euro Yatırım Holding sermayesinin 60 milyon TL'den yüzde 400 oranında bedelli olarak 240 milyon TL artışla 300 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
ORGE ENERJİ: Orge Elektrik ile TÜVTÜRK arasındaki anlaşmaya istinaden bazı illerdeki tesislere GES kurulumu için sözleşme imzalandığı bildirildi. Yaklaşık 2 milyon dolar + KDV tutarındaki sözleşme, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 11'ine karşılık geliyor.
SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerji ile bir müşterisi arasında 1.2 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Söz konusu tutar, şirketin 2020 yılı hasılatının yüzde 3.4'üne karşılık geliyor.
VAKIF FİNANSAL KİRALAMA: Vakıf Finansal Kiralama sermayesinin 500 milyon TL'den yüzde 20 oranında bedelsiz olarak 100 milyon TL artışla 600 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
YENİ GİMAT GYO: Yeni Gimat GYO sermayesinin 161.28 milyon TL'den yüzde 50 oranında bedelsiz olarak 80.64 milyon TL artışla 241.92 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
UFUK YATIRIM: Yakın İzleme Pazarı'nda işlem gören Ufuk Yatırım payları Borsa kararıyla geçen hafta (27 Nisan) itibariyle Alt Pazar'da işlem görmeye başladı.
ARÇELİK: Arçelik 1Ç22'de 1166 milyon TL net kar (piyasa tahmini: 1147 milyon TL), 3,0 milyar TL FAVÖK (piyasa tahmini: 2,8 milyar TL) ve 28,2 milyar TL gelir (piyasa tahmini: 27,6 milyar TL) açıkladı. Hasılat beklenti ile uyumlu olurken, FAVÖK beklentilerin yüzde 6 üzerinde gerçekleşti.
KORAY GYO: Koray GYO sermayesinin 40 milyon TL'den yüzde 600 oranında bedelli olarak 240 milyon TL artışla 280 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
NİĞBAŞ NİĞDE BETON: Niğbaş Niğde Beton sermayesinin 54 milyon TL'den yüzde 270 oranında bedelli olarak 146 milyon TL artışla 200 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin SPK'ya başvurdu.
TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding bağlı ortaklığı Tekfen İnşaat'ın Tüpraş tarafından açılan ihaleyi kazandığı ve 54.5 milyon dolar tutarında iş aldığı bildirildi. İşin teslimi 33 ay olacak olup, söz konusu tutar, şirketin 2021 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 5'ine karşılık geliyor.
EUROPAP TEZOL KAĞIT: Europap Tezol Kağıt sermayesinin 100 milyon TL'den yüzde 120 oranında bedelsiz olarak 120 milyon TL artışla 220 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
TÜRK TRAKTÖR: 1Ç'de 477 milyon TL net kar açıkladı, geçen sene aynı dönemde şirketin net karı 348 milyon TL seviyesindeydi. Açıklanan kar 452 milyon TL olan piyasa tahmininin yüzde 5 üzerinde gerçekleşti. FAVÖK ise 1Ç22'de 553 milyon TL'lik piyasa beklentisine kıyasla yıllık bazda yüzde 35,8 artarak 572 milyon TL'ye yükselirken, FAVÖK marjı 1,4 puan düşüşle yüzde 14.3 oldu
KORDSA: Kordsa İtalya merkezli kompozit üreticisi Microtex şirketinin yüzde 60 hissesini satın almak üzere anlaşma imzaladı. Kordsa tarafından yapılan açıklamada, İtalya merkezli ve ağırlıklı olarak lüks otomotiv sektörüne yönelik kompozit malzeme üreten Microtex şirketinin yüzde 60 hissesinin 24,6 milyon euro bedel ile satın alınması için anlaşma imzalandığı belirtildi. Kordsa, beş yıl içinde şirketin kalan paylarını da alarak payını yüzde 100'e çıkarma opsiyonuna da sahip olacak.