ZEYNEP CANDAN AKTAŞ Bu yıl devlet katkısını almak isteyenler; 31 Aralık 2021 Cuma gününe kadar ister düzenli katkı payı yoluyla ister ek katkı olarak yıllık 42,930 TL ödediklerinde, 2021 yılı için 10,732.5 lira devlet katkısı alabilecekler.
Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) yıl sonu yaklaştıkça BES şirketleri, daha fazla devlet katkısı alabilmeleri için katılımcıları veya katılımcı adaylarını uyarıyor. Sisteme ek katkı payı ödeyenlere hediyeler veriyor. Diğer yandan katılımcılar da kendi açılarından sorulara cevap arıyorlar. Katkı payları en geç ne zamana kadar yatırılabilir? Maksimum devlet katkısına hak kazanmak için ne kadar katkı payı yatırılmalı? İsteyenler ek katkı payı ödeyebilirler mi? Devlet katkısı için bir yıllık dönem ne zaman başlayıp ne zaman bitiyor, kendi sözleşmelerinin başlangıç tarihiyle bir ilgisi var mı? Kredi kartıyla öderlerse ne olur?
1 YILDA NE KADAR KATKI PAYI ÖDENEBİLİR?
Katılımcıların bir yıllık dönem içerisinde ne kadar katkı payı ödeyebileceği ile ilgili hiçbir sınırlama yok. Katılımcılar diledikleri kadar katkı payı ödeyebilir, sisteme. Ancak bir yıl içerisinde alınabilecek maksimum devlet katkısı için yıllık brüt asgari ücret tutarı kadar katkı payı ödenmeli. Bir yıllık brüt asgari ücret tutarının üstündeki katkı payları için devlet katkısı alınamaz. Katkı payı ister aylık, üç aylık, yıllık vb. düzenli ödemelerle, isterse de ek katkı şeklinde ödenebilir. Devlet katkısı alabilmek için düzenli katkı payı ile ek katkı payı arasında bir fark bulunmuyor.
DEVLET KATKISI HESAPLAMASI
Devlet katkısı hesaplamasına konu edilen yıl kavramı 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasındaki dönemdir. Her katılımcının; sözleşmenin başladığı tarihten itibaren, yıl bitene kadar o yılın devlet katkılarının tamamını alabilme potansiyeli vardır. 2021 yılının devlet katkısını almak isteyenler; 31 Aralık 2021 Cuma günü son olmak üzere, ister düzenli katkı payı yoluyla, ister ek katkı olarak yıllık 42,930 TL ödediklerinde 2021 yılı için 10,732.5 lira devlet katkısını alabiliyorlar.
EK KATKI PAYI-DÜZENLİ KATKI PAYI
Düzenli katkı payı, bir anlamda bireysel emeklilik şirketine vaat edilen bir ödeme. Katkı paylarını düzenli ödeyenler, 2021 yılı başlarında uygulamaya giren kesinti iadelerinden faydalanabiliyor. Ara verme hakkını kullananlar, kesinti iadesi alamıyorlar.
Ek katkı payı ise, sisteme isteğe bağlı olarak yatırılan katkı payı demek. Ek katkı payının ne faydası var peki? Katılımcıların gelir-gider dengesini bozmadan birikim yapabilmelerini sağlıyor. Olağan dışı bir gelir veya ek bir birikim varsa, ek katkı payı ödemek için her zaman fırsat var.
KREDİ KARTIYLA KATKI PAYI ÖDEME
Gönüllü bireysel emeklilik tarafında katkı payının yaklaşık yüzde 50'si, kredi kartı ile ödeniyor. Yaklaşık yüzde 23'ü havale, yüzde 27'si de otomatik ödeme yöntemiyle sisteme giriyor. Kredi kartı ile ödenen katkı paylarının katılımcının hesabına geçmesi 45 güne varan süreyi bulabiliyor. Buna blokaj süresi deniyor. Blokaj süresinin sonunda katılımcının hesabına yansıyan katkı payı, tercih edilen fonlara yönlendiriliyor. Bu nedenle maksimum devlet katkısına hak kazanmak isteyen ancak bunu kredi kartı ile ödemeyi tercih edenlerin 15 Kasım'ı geçirmemeleri gerekiyor. Kasımın 15'inden sonraya kalanlar, banka veya BES şirketinden blokaj süresini teyit etmeli.
OKS'DE EK KATKI PAYI VAR MI?
Otomatik Katılım (OKS) tarafında çalışanların katkı payları sisteme işverenleri aracılığıyla yatırılıyor. Her ay maaşlardan en az yüzde 3 oranında kesilen katkı payları, işverenler tarafından bireysel emeklilik şirketlerinin hesaplarına aktarılıyor. Yani çalışanlardan düzenli katkı payı kesiliyor. Ek katkı payı yatırma hakları yok. Peki, daha yüksek miktarda katkı payı yatırmak isteyen çalışanlar ne yapabilir? Çalışanlar, maaşlarından daha yüksek oranda katkı payı kesilmesini talep edebilir. Fakat çalışanların katkı payları brüt ücretlerinden kesildiği için, en fazla net ücretlerine denk düşecek bir oranda katkı payı kesilebilir.
İLK DEFA SİSTEME GİRECEKLER
Sisteme yeni girecek olan ama devlet katkılarının tamamını almak isteyenler, 31 Aralık 2021 tarihine kadar bir banka veya acenteden BES sözleşmesi imzalamalı ve katkı paylarını 31 Aralık tarihine kadar BES şirketi nezdindeki hesabına yatırmalı. 31 Aralık tarihinde sisteme girenler dahi; yılın son işlem gününde nakit yatırdıkları yıllık brüt asgari ücreti tutarına kadar olan katkı payları karşılığında, 2021 yılının devlet katkısını alabilecekler.
NE ZAMAN HESABA GEÇECEK?
Devlet katkılarını hesaplamak için her ayın dokuzuncu işgününde Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) ve bireysel emeklilik şirketleri arasında mutabakat sağlanıyor. EGM, katılımcı bazında herkesin ne kadar devlet katkısı alacağını hesaplıyor. 2021'in Aralık ayında yatırılan katkı paylarının mutabakatı Ocak ayının dokuzuncu işgünü sağlanacak. Muhtemelen Şubat sonlarında devlet katkıları da hesaplara geçmiş ve devlet katkısı fonlarına yönlendirilmiş olacaktır.