Para babalarının yaşadığı kentler

Dünyada 66 ülkeden, 2 bin 101 ABD doları milyarderi var. Bunların toplam net servetleri 8.5 trilyon dolar. Milyarderlerin yaşadıkları şehirlerin başında New York geliyor. “Para babaları”nın ikamet ettikleri şehirler arasında Londra, Moskova, Pekin gibi başkentlerin yanı sıra Shenzhen, Mumbai gibi ticaret şehirleri de var...
07.07.2025 12:49 GÜNCELLEME : 07.07.2025 12:50

ALEV RİGEL/ Milyarderlerin sevdiği kentler açıklandı. New York City, en fazla milyardere sahip şehir konumunu korudu. Web sitesi "Business Insider"a göre New York City, ABD'nin diğer kentleri, Çin ve Almanya hariç dünyadaki hemen her ülkeden daha fazla milyardere sahip. Listedeki üç Çin şehri (Pekin, Shenzhen ve Hangzhou) ile Hong Kong, bölgenin zorlanan ekonomisi ve gayrimenkuldeki düşüşler nedeniyle milyarder nüfusunda gerileme yaşadı. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Jinping'in "ortak refah" çabalarının bir parçası olarak aşırı servete yönelik siyasi baskılar, bazı Çinli milyarderlerin ülkeden kaçmasına yol açtı. Bunların en ünlüsü, Alibaba'nın kurucu ortağı Jack Ma.

Hindistan milyarder nüfusunun en çok büyüdüğü ülke oldu. Milyarder sayısı, yıllık bazda yüzde 15.9 arttı ve ülke şu anda altyapı geliştirme, olgunlaşan tüketici sınıfı ve Hindistan hisselerindeki artış sayesinde 304 milyardere ev sahipliği yapıyor. Dünyada her zamankinden daha fazla milyarder var. Geçen yıla göre yüzde 4 artışla toplam milyarder nüfusunun 3 bin 323 olduğu bildirildi. Milyarderlerin serveti de yüzde 9 artarak toplam 12.1 trilyon dolara ulaştı. İşte dünyada en fazla milyarder sakini olan kentler:

1 - NewYork City (144)

2 - Hong Kong (107)

3 - San Francisco (87)

4 - Londra (78)

5 - Moskova (77)

6 - Los Angeles (62)

7 - Pekin (60)

8 - Singapur (58)

9 - Shenzhen (41)

10 - Mumbai (40)

(1) New York Şehri, "Dünyanın Başkenti" olarak adlandırılan küresel bir iş ve ticaret merkezi. Dünya çapında bankacılık ve finans, sağlık hizmetleri ve yaşam bilimleri, tıbbi teknoloji ve araştırma, perakendecilik, dünya ticareti, ulaşım, turizm, emlak, yeni medya, geleneksel medya, reklamcılık, hukuk hizmetleri, muhasebe, sigortacılık ve sanat merkezidir. Çok uluslu şirketlerin çoğunun merkezi New York şehrindedir. Diğer önemli ekonomi sektörleri arasında üniversiteler ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlar yer alır. Şirketlerin toplam piyasa değeri açısından ölçüldüğünde dünyanın en büyük borsalarını temsil eder.

(2) Hong Kong, Çin Halk Cumhuriyeti'nin özel bir idari bölgesi. Başlangıçta balıkçı köylerinin seyrek nüfuslu bir alanı olan bölge, New York City ve Londra'nın ardından dünyanın en önemli üçüncü finans merkezi. Aynı zamanda önde gelen ticari limanlarından biri. Bu özellikleriyle dikkat çeken Hong Kong, düşük vergilendirme, asgari hükümet piyasa müdahalesi ve yerleşik bir uluslararası finans piyasası ile karakterize edilen, hizmetlere odaklanmış bir piyasa ekonomisine sahip. Bazen "Silikon Limanı" olarak anılır. Bu takma ad, Kaliforniya'daki Silikon Vadisi'nden türetilmiştir. Kargo hacminin yarısından fazlası, Hong Kong'dan geçen mallardan oluşmaktadır. Ekonomisi artık hizmet sektörü tarafından domine edilmektedir. Bölgenin asgari vergilendirme sistemi, genel hukuk sistemi ve kamu hizmeti, Asya'da varlık göstermek isteyen denizaşırı şirketleri cezbetmektedir. Son derece yüksek konut yoğunluğu nedeniyle, şehir dünyanın en pahalı konut piyasasına sahiptir.

(3) San Francisco, Kuzey Kaliforniya'da bulunan ticari, finansal ve kültürel merkez. 1849'daki Kaliforniya altına hücum çılgınlığı şehirde hızlı bir büyümeye yol açtı, önemsiz bir mezrayı hareketli bir limana dönüştürdü ve San Francisco'yu o dönemde Batı Yakası'nın en büyük şehri haline getirdi. Şehrin dörtte üçü 1906 depremi ve yangınıyla yıkıldıktan sonra hızla yeniden inşa edildi. Dik ve engebeli tepeleri, çeşitli mahallelerdeki eklektik mimari karışımı, serin yazları, ünlü sisi, Golden Gate Köprüsü, teleferikler ve Alcatraz gibi simge yapılarıyla bilinir. Şehir; turizm, finansal hizmetler ve ileri teknoloji dahil olmak üzere çok çeşitli profesyonel hizmetlere yayılmış istihdam ile çeşitlendirilmiş bir hizmet sektörü ekonomisine sahiptir. 1990'larda başlayan yeni bir atakla, San Francisco ekonomisi, finans ve turizmden uzaklaşarak yüksek teknoloji, biyoteknoloji ve tıbbi araştırma gibi büyüyen alanlara doğru çeşitlendi. Ancak COVID-19 salgını , San Francisco şehir merkezindeki yüksek ofis boşluk oranlarına ve birçok perakende ve teknoloji işletmesinin kapanmasına yol açtı. San Francisco'daki en büyük işveren, şehrin iş gücünün yüzde 5.6'sını istihdam eden şehir yönetiminin kendisidir.

(4) Londra, 2022'de 8 milyon 868 bin kişilik nüfusuyla hem İngiltere'nin hem de Birleşik Krallık'ın başkenti ve en büyük şehri. Dünyanın en büyük küresel şehirlerinden biri olarak Londra, dünya sanatı, eğlence, moda, ticaret, finans, eğitim, sağlık, medya, bilim, teknoloji, turizm, ulaşım ve iletişim alanlarında güçlü bir etkiye sahiptir. Londra'nın gayri safi bölgesel hasılası 503 milyar sterlindi ve bu Birleşik Krallık GSYİH'sinin yaklaşık dörtte biri kadardır. Finans sektörü, iki büyük iş bölgesi olan City of London ve Canary Wharf'ta bulunur. Londra, 1795'ten kısa bir süre sonra büyük bir finans merkezi haline geldi. 2023 itibarıyla Londra, Küresel Finans Merkezleri Endeksi'nde (GFCI – Gobal Financial Centers Index) dünya sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Londra'nın en büyük endüstrisi finanstır ve finansal ihracatı onu Birleşik Krallık'ın ödemeler dengesine büyük katkıda bulunur. Birleşik Krallık'ın en iyi 100 halka açık şirketinin (FTSE 100 – Financial Times Stock Exchange) yarısından fazlasının ve Avrupa'nın en büyük 500 şirketinin 100'den fazlasının genel merkezi Londra'dadır.

(5) Moskova, Rusya'nın başkenti ve en büyük şehri. Rus başkenti 1712'de yeni kurulan Saint Petersburg şehrine taşındı ve Moskova'nın etkisi azaldı. Başkent 1918'de tekrar Moskova'ya taşındı ve burada daha sonra Sovyetler Birliği'nin siyasi merkezi oldu. Rusya ile Doğu Avrupa'nın politik, ekonomik, kültürel ve bilimsel merkezi olarak hizmet veriyor. Farklı endüstrilerdeki Rus şirketlerine ev sahipliği yapıyor. Dört uluslararası havaalanı, on tren terminali, bir tramvay sistemi, bir monoray sistemi ve Avrupa'nın en yoğun metro sistemi ve dünyanın en büyük hızlı ulaşım sistemlerinden biri olan Moskova Metrosu'nu içeren kapsamlı bir ulaşım ağı ile hizmet veriyor. Avrupa'nın en büyük belediye ekonomilerinden birine sahip. Rusya'daki perakende satışların yüzde 17'sini ve ülkedeki tüm inşaat faaliyetlerinin yüzde 13'ünü oluşturuyor. Kimya, metalurji, gıda, tekstil, mobilya, enerji üretimi, yazılım geliştirme ve makine, başlıca endüstrileridir. Kentin ekolojik durumunu iyileştirmek amacıyla bazı sanayi kuruluşları kent dışına taşınmaktadır.

(6) Los Angeles, ABD'nin Kaliforniya eyaletinin en kalabalık şehri. Güney Kaliforniya'nın ticari, finansal ve kültürel merkezidir. Los Angeles, çok çeşitli endüstrilere sahip çeşitli bir ekonomiye sahiptir. COVID-19 salgınından bu yana film ve televizyon alanlarında yaşanan büyük göçe rağmen, Los Angeles hala Amerikan film yapımının en büyük merkezlerinden biridir. Ayrıca Amerika'daki en yoğun konteyner limanlarından birine sahiptir. Los Angeles ekonomisi uluslararası ticaret, eğlence (televizyon, sinema, video oyunları, müzik kaydı ve prodüksiyonu), havacılık, teknoloji, petrol, moda, giyim ve turizm tarafından yönlendirilir. Diğer önemli endüstriler arasında finans, telekomünikasyon, hukuk, sağlık ve ulaşım yer alır. "Alfa dünya şehri " (Küresel şehir) olarak sınıflandırılır.

(7) Pekin veya Beijing, Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti. 21 milyondan fazla nüfus barındırır. Küresel bir kent ve kültür, diplomasi, siyaset, ticaret, ekonomi, eğitim, bilim ve teknoloji alanlarında Dünyanın en önde gelen merkezlerinden biridir. Bir megakent olan Pekin, kentsel nüfus açısından Şanghay'dan sonra Çin'in en büyük ikinci şehridir ve ülkenin kültürel, eğitim ve siyasi merkezidir. Ayrıca karayolu, otoyol, konvansiyonel ve yüksek hızlı demiryolu ağlarının önemli bir merkezidir. Üç binyıl öncesine dayanan zengin tarihe ve hem modern hem de geleneksel tarzların bir araya getirildiği mimariye sahiptir. Son sekiz yüzyılın büyük bölümünde ülkenin siyasî merkezi olarak işlev görmüştür. MS 2'nci yüzyılın büyük bir kısmı boyunca Dünyanın en kalabalık şehri olmuştur. Lüks sarayları, tapınakları, parkları, bahçeleri, mezarları, surları ve kapıları ile de tanınır.

(8) Singapur, Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi ve şehir devleti. Singapur'un tarihi en az sekiz yüzyıl öncesine dayanır. Önceleri "Temasek" olarak bilinen bir denizcilik imparatorluğu olmuş ve daha sonra birkaç imparatorluğun önemli bir bileşeni haline gelmiştir. Çağdaş dönemi, Stamford Raffles'ın Singapur'u Britanya İmparatorluğu'nun bir antrepo ticaret merkezi olarak kurduğu 1819'da başladı. 1867'de Singapur, Britanya'nın doğrudan kontrolü altına girdi. İlk yıllardaki çalkantılara ve doğal kaynaklardan yoksun olmasına rağmen ülke hızla gelişerek dört Asya Kaplanı'ndan biri haline geldi (Diğer kaplanlar; Tayvan,Hong Kong, Güney Kore). Singapur, tüm büyük derecelendirme kuruluşlarından AAA egemen kredi notuna sahip Asya'daki tek ülkedir. Önemli bir havacılık, finans ve denizcilik nakliye merkezidir. Singapurlu vatandaşlar, dünyadaki en uzun yaşam beklentilerinin, en kaliteli yaşam düzeyinin, en hızlı İnternet bağlantı hızlarının, en düşük bebek ölüm oranlarının ve en düşük yolsuzluk seviyelerinin tadını çıkarırlar.

(9) Shenzhen, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Guangdong eyaletine bağlı, İnci Nehri Deltası üzerinde yer alan bir şehir. Aynı zamanda "eyalet altı şehir" ve "özel ekonomik bölge" statülerine sahip olan bölge, Çin'in borsa pazarı merkezi ve önemli bir uluslararası pazar olarak kuruldu. Çin ekonomisinin liberalleşmesi sonucu uygulanmaya başlanan "Özel Ekonomik Bölge" politikasının ilk örneği olan Shenzen, yabancı yatırımcıların yatırımları sayesinde hızla büyüdü. Günümüzde Shenzhen, Güney Çin'de yer alan önemli bir yüksek teknoloji Ar-Ge ve üretim üssüdür.

(10) Eskiden Bombay olarak bilinen Mumbai, Hindistan'ın en kalabalık şehri. 23 milyonu aşan nüfusuyla dünyanın altıncı en kalabalık metropolü olan Mumbai, Güney Asya'nın finans, ticaret ve eğlence başkenti. Hindistan'ın New York'u olarak tanımlanır. Hindistan'ın ekonomik merkezi olarak hizmet verir. Eyalet ve merkezi hükümet çalışanları, şehrin iş gücünün büyük bir yüzdesini oluşturur. Mumbai'de ayrıca geçimlerini öncelikle seyyar satıcılar, taksi şoförleri, tamirciler ve diğer mavi yakalı mesleklerle sağlayan büyük bir vasıfsız ve yarı vasıflı serbest çalışan nüfus vardır (İlk kez 1924 yılında ortaya çıkarılan mavi yaka kavramı; seri üretim fabrikası, atölye, depo, maden ocağı, sanayi merkezi, inşaat, şantiye ve diğer yerlerde kol gücü ve fiziksel emekleri ile çalışan kişileri temsil ediyor).

----------------------

Kim milyoner

Kim milyarder?

Yüksek net değerli birey (HNWI – High Net Worth Individual), finansal hizmetler sektöründe belirli bir eşikte veya üzerinde likit varlıkları tutan kişiler için kullanılan teknik bir terimdir. Tipik olarak, bunlar 1 milyon ABD dolarının üzerinde değere sahip finansal varlıklara (birincil ikametgahları hariç) sahip kişiler olarak tanımlanır.

İkincil seviye, çok yüksek net değerli birey (VHNWI – Very High Net Worth Individual), en az 5 milyon ABD doları net değere sahip kişiyi ifade eder.

Son seviye, ultra yüksek net değerli birey (UHNWI – Ultra High Net Worth Individual), en az 30 milyon ABD doları tutarında yatırılabilir varlığa sahiptir.

Milyarder, genellikle ABD doları, İsviçre Frangı (aynı zamanda dünyanın en küçük ülkelerinden Liechtenstein'ın da para birimi), Euro veya Sterlin gibi büyük para birimlerinin en az bir milyarına sahip kişidir. Amerikalı petrol kralı John D. Rockefeller, 1916'da dünyanın ilk doğrulanmış ABD doları milyarderi olmuştur.

Ekim 2024 itibarıyla, on yedi kişi ABD doları "sentibillioner" statüsüne ulaştı. Yani her birinin en az 100 milyar ABD doları net varlığı bulunuyor. Dünya çapında 66 ülkeden, 2 bin 101 ABD doları milyarderi var ve toplam net servetleri 8.5 trilyon dolar. Milyarderlerin yaklaşık yüzde 30'unun üniversite derecesi yok.

BİZE ULAŞIN