350’den fazla internet sitesine el konuldu

Geçen Çarşamba günü ABD’nin Boston şehrinde internet sitelerine el kondu. Bunun sebebi; bu sitelerin Çin’den sahte Glock makineli tüfek susturucuları ve diğer silah parçalarının yasadışı olarak ithal edilmesine imkân vermeleri…
19.09.2024 13:54 GÜNCELLEME : 19.09.2024 13:54

MUSA SAVAŞ/ 350'den fazla internet sitesine giren ziyaretçiler, alan adına İç Güvenlik Bakanlığı tarafından el konulduğuna dair mesajın olduğu açılış sayfasına yönlendiriliyor. 11 Eylül 2024 Çarşamba günü olan bu el koyma olayı Türkiye'de değil, Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinin Boston şehrinde. Sitelere el koyulma sebebine gelince; bu sitelerin Çin'den sahte Glock makineli tüfek susturucuları ve diğer silah parçalarının yasadışı olarak ithal edilmesine imkân vermeleri. Federal yetkililer bu internet sitelerinin çoğunun Çin menşeli olduğunu ve Glock logosu basılmış (dönüştürme anahtarları ve susturucu) sahte silah parçalarının satışı için kullanıldığını belirtiyorlar.

Susturucuyu genelde herkes iyi kötü bilir. En azından filmlerde görmüşüzdür. Silah ateşlendiğinde silahın sesinin duyulmasını engellemek için namlusuna takılan bir aparat. Fakat dönüştürme anahtarı nedir diye sorduğumuzda işin uzmanları diyor ki; "Yarı otomatik bir tabancayı yasadışı bir şekilde otomatik makineli tüfeğe dönüştüren bir cihazdır." Susturucular boyut olarak 15 ile 20 cm arasındayken, dönüştürme anahtarları cherry domates büyüklüğünde.

ABD'deki Ulusal Ateşli Silahlar Yasası (The National Firearms Act – NFA) insanların bu aparatlara sahip olmasını yasaklıyor. Ayrıca izin verilenler haricinde her ülkeden ithal edilmesi de yasak.

Soruşturma FBI'ın konuyla ilgili bazı istihbaratlar almasından sonra Ağustos 2023'de başladı. Bir yıldan fazla araştırma ve takip yapıldı. Operasyon kapsamında ajanlar bu sitelerden siparişler verdiler. İşin ilginç tarafı da bundan sonra başlıyor. Satın alma işlemi gerçekleştikten sonra bu ürünler Çin'den "oyuncak" ve "kolye" gibi yanlış etiketlenmiş paketler halinde geliyor. Bu paketler acentelerin kontrolündeki posta kutularına teslim ediliyor. Tüm bunlar tespit edilip yeterli kanıtlar toplandıktan sonra ajanlar operasyonu başlatıyor ve 700'den fazla cihaza el koyuyorlar. Boston'daki ABD Posta Teftiş Servisi (US Postal Inspection Service) Müfettişi Ketty Larco-Ward ayrıca 36 uzun namlulu silah, 59 tabanca ve 87 adet kaçak susturucunun da ele geçirildiğini söyledi.

GLOCK'UN PAZAR PAYI YÜZDE 65

Neden başka marka değil de Glock derseniz, onun da cevabını ABD'deki silah satış ve sahiplik rakamları veriyor. Sivil tabanca pazarı ve ABD kolluk kuvvetlerinde Glock'un pazar payı yüzde 65. Diğer bir rakam ise bize ABD'de her yıl 1 milyonun üzerinde Glock satıldığını söylüyor.

İşin uzmanlarının söylediği ise çok ironik. Diyorlar ki; "Glock hiçbir zaman dönüştürme anahtarı üretmedi."

Son olarak şunu söyleyebiliriz. İnternet üzerinden alışveriş yaparken, hele de yurt dışındaki satıcılardan ürün satın alıyorsanız ne olur dikkatli olun. Size gelen kargo paketinin içinden istediğiniz ürünün yanı sıra başka şeylerde çıkabilir ve kargonun size tesliminden beş dakika geçmeden o başka şeyler için birileri kapınıza gelebilir. Benden size naçizane bir öneri. Paketi mümkünse teslimatı yapan görevlinin önünde açın ve beklemediğiniz bir şey varsa hemen polisi arayın.

BİZE ULAŞIN