Dünyanın en iyi plajları

Yaz aylarına girince deniz-plaj mevsimi de resmen açıldı. Seyahat ve yorum sitesi Tripadvisor, Dünyanın En İyi Plajları’nı seçti. Üstelik listede yer alan ilk üç plaj birden Avrupa’da yer alıyor…
07.06.2024 12:19 GÜNCELLEME : 07.06.2024 12:19

PARA DÜNYA/ BURCU ALDİNÇ Yaz mevsimine artık resmen girdik. Havalar hala bazen soğuk yapsa da sıcaklar kapıda. Bu da deniz tatili demek. Peki ama 'deniz tatili' deyince sizin aklınıza ilk neresi geliyor?

Malum, ülkemiz masmavi denizlerle çevrili… Ama dünyada da tertemiz plajları ve suyu ile öne çıkan yerler var. Nereleri mi? Çoğunuzun aklına belki Dalmaçya kıyıları, belki Yunan adaları ya da Karayipler gelebilir.

Ama bu yılın en iyi plajı hiç beklenmedik yerden geldi. Seyahat ve yorum sitesi Tripadvisor'a göre, Dünyanın En İyi Plajı Portekiz'in en güneyindeki Algarve bölgesinde…

Balıkçı köyleri, engebeli uçurumları, gizli mağaraları ve enfes kuma sahip plajlarıyla bilinen Algarve'nn bu ödülü almasına aslında şaşırmamalı…

MAVİ BAYRAKLI ENFES PLAJ

TripAdvisor, "Devasa kıyıda güneşlenin, dalgalarda yüzmeye gidin veya dalgalarda vücut sörfü yapın. İsterseniz uçurumların üzerindeki doğal patika boyunca yürüyün ve inanılmaz manzaraları seyredin" diyor ve plajın su kalitesi, güvenlik, temizlik ve sürdürülebilir yönetim için prestijli Mavi Bayrak ödülüne layık görüldüğünü belirtiyor.

KONAKLAMA SEÇENEKLERİ

Albufeira kasabasında plaja bir araba veya toplu taşıma ile ulaşmak kolay olsa da tatilciler uçurumların tepesine tünemiş tatil yerlerinden birinde kalırlarsa da buranın tadını çıkarabilirler. Örneğin Pine Cliffs, Mariott's Luxury Collection'ın bir parçası, bir golf sahası ve Praia'da Falésia'nın muhteşem manzarası da dahil olmak üzere beş yıldızlı olanaklar sunuyor. Tesisin restoranlarından biri olan Mare at Pine Cliffs, sahilde öğle ve akşam yemekleri için popüler bir mekan alternatifi sunuyor. Yine bölgede yer alan Epic Sana Resort ise plajın doğu ucuna bakan bir başka lüks konaklama yeri.

İKİNCİ SIRADA İTALYA VAR

İki Avrupa plajı daha, dünyanın en iyi plajları için Tripadvisor'ın en iyi noktalarını tamamlıyor. İtalya'nın Lampedusa adasındaki Spiaggia dei Conigli, çarpıcı mavi suları ve beyaz kumu ile ikinci sırada yer alıyor. "Dinlenmek, güneşin tadını çıkarmak ve yüzmek için mükemmel, huzurlu bir plaj. Tripadvisor, "İzlenebilecek çok sayıda deniz yaşamı var ve hatta kıyıda bazı vahşi yaşamı bile görebilirsiniz" diyor.

ÜÇÜNCÜ EN İYİ PLAJ: SAN SEBASTIAN

Bronz madalya, aynı zamanda dünyanın en güzel şehir plajlarından biri olarak kabul edilen İspanya'nın San Sebastian'daki La Concha Plajı'na gidiyor. Bir koy ve şehir ortamında sakin konumu nedeniyle, aileler ve çok sayıda su aktivitesi ve olanaklarının yanı sıra mükemmel deniz ve şehir manzaraları arayanlar için tercih edilen bir nokta oluyor.

*********

Meksika balıkçı köyü artık bir parti destinasyonu

Cancun'daki ilk otelin açılmasının üzerinden sadece 50 yıl geçtiğini biliyor muydunuz? 1970'lerin başında, burası küçük bir balıkçı köyü dışında boş, güzel bir sahil şeridiydi. Ancak buradaki patlama organik değildi, aslında o sırada Meksika hükümetinin "multimilyon dolarlık bir oyun alanı" olarak adlandırdığı şeyi yaratma planının bir parçasıydı. The Cancun Project adı verilen bu plan, 1969'da onay aldı ve sıfırdan yeni bir şehir inşa etmek amacıyla 1970'te zemin kırıldı. İlk otelin açıldığı yıl olan 1974'te Meksika eyaleti haline gelen Quintana Roo, şimdi Cancun'un orijinali olduğu bir dizi tatil yerine ev sahipliği yapıyor. Ve Cancun bugün gerçek bir başarı projesi haline geldi. 2023'te yaklaşık 21 milyon ziyaretçi buraya geldi, turizm bakanlığı projeksiyonlarını yendi ve herkese bunun Meksika'nın mutlaka görülmesi gereken yeri olduğunu hatırlattı. Kısacası geçtiğimiz yıllarda popüler olan Tulum'un tahtını da sallamaya başladı.

********

Küçük taco standına Michelin yıldızı

Michelin yıldızı, olağanüstü ve ustalıkla hazırlanmış yemekleri kutlayan mutfak dünyasında bir onur rozeti niteliği taşır. Bu prestijli unvanı sadece üst düzey restoranların aldığı inancının aksine, seçkin mutfak sağlayan şeflere veya restoranlara verilir. Son zamanlarda, Mexico City'deki küçük bir taco mağazası, Michelin yıldızlı restoranların saygın listesine katıldı. Sadece dört ürüne hizmet veren El Califa de Leon, Michelin yıldızı alan ilk Meksika taco standı oldu. Mexico City'nin San Rafael semtinde yer alan bu küçük stand, ana şef Arturo Rivera Martinez tarafından işletiliyor. Bu mütevazı bir şekilde tasarlanmış yer, oturma yeri olmadan sadece insanların ayakta durup yemek yemesi için metal bir rafa sahip. Bu arada bu dikkat çekici taco standı, Bangkok'taki bir sokak yemeği standının ardından Michelin yıldızı alan en küçük ikinci restoran oldu.

*********

Miami'nin kalbinde bir Türk hamamı

Türk hamamı malumunuz ülkemize gelen turistlerin mutlaka deneyimledikleri aktivitelerden biri. Kese, köpük ve masaj sonrası arınma kime iyi gelmez ki… Yabancıların da en az bizler kadar sevdikleri hamam kültürümüz dünyada yayılmaya devam ediyor. Öyle ki, Miami'nin merkezinde 2000 metrekarelik bir Türk hamamı açıldı. İsmi de Hurrem Hamam Welness and Spa. Hem geleneksel hem de modern unsurları bir araya getiren hamamda Türk çayı, kahvesi ve Türk lezzetleri ikramı da yapılıyor. Bakalım yakında farklı şehirlerden yeni hamam haberleri de gelecek mi!

BİZE ULAŞIN