Çin ile ilişkilerimiz giderek güç kazanıyor

Türkiye, Kuşak ve Yol Girişimi ile güçlenen konumu  ve sunduğu elverişli yatırım iklimiyle sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme  hedefleri çerçevesinde Türkiye Yüzyılı’na güçlü ve canlı bir başlangıç yapmaktadır. Ülkemiz Kuşak ve Yol Girişimi’nin önemli bir bileşeni ve Orta Koridor Girişimi’nin en batı ülkesi konumundadır. (A. BURAK DAĞLIOĞLU- Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı)
11.12.2023 20:29 GÜNCELLEME : 11.12.2023 20:29

A. BURAK DAĞLIOĞLU - Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı: "Satın alma gücü paritesine (SGP) göre dünyanın en büyük 11. ekonomisi olan Türkiye, son 20 yılda ortalama yüzde 5,4 oranında büyüme başarısı göstermiştir. G20 ülkeleri arasında Çin Halk Cumhu- riyeti ve Hindistan'ın ardından dünyanın en hızlı büyüyen 3. ekonomisi olan Türkiye'nin sahip olduğu çeşitlendirilmiş ekonomi, pandemi ve küresel ekonomik şoklara rağmen V-tipi toparlanma göstererek dayanıklılığını kanıtlamıştır. Ülkemiz geçtiğimiz yüzyılda birçok alanda benzeri görülmemiş başarılara imza atarken, özellikle son 20 yılda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyoner liderliğinde güçlü bir sürdürülebilir kalkınma modeli ortaya koymuştur.

Dış ticarete bakıldığında, 2002 yılında 36 milyar ABD doları olan ihracatımız 2022 yılında rekor tazeleyerek 255 milyar ABD dolarıyla 100 yıllık Cumhuriyet tarihimizin en yüksek seviyesine ulaşırken, küresel ihracattan aldığımız pay ise yüzde 1'in üzerine çıkmıştır. Bununla paralel olarak, rekabetçi ürün geliştirme kabiliyetimiz de artmış ve ihracat tutarı 1 milyar ABD doları ve üzerinde olan ürünlerimizin sayısı 2002 yılında 9 iken 2022 yılında 53'e ulaşmıştır.

Türkiye'deki toplam uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi, 1980-2002 yılları arasında 15 milyar ABD doları seviyesinde yer alırken, bu rakam 2003-2023 yılları arasında 256 milyar ABD dolarınının üzerinde yer almaktadır. Ülke olarak küresel UDY'den aldığımız pay 2002 yılına dek %0,2 iken günümüzde %1'i aşmıştır. Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı ise son 20 yılda on kattan fazla artış göstererek 6000'den 80.000'e ulaşmıştır. Bu başarılarda, Türkiye'nin barındırdığı potansiyele güvenip ülkemizin bölgesel üretim, mühendislik, Ar-Ge, lojistik ve yönetim merkezi konumunu pekiştiren uluslararası yatırımcılarımızın katkıları kilit rol oynamaktadır.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın liderliğinde cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı olan Türkiye Yüzyılı'na girerken, dünyanın en büyük on ekonomisinden biri olmayı ve bu doğrultuda küresel UDY'den aldığı- mız payı yüzde 1'den yüzde 1,5'a çıkarmayı hedeflemekteyiz. Önümüzdeki beş yılda ihracatımızı 400 milyar ABD dolarına ulaştırmak ise kısa dönemdeki hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Öte yandan, Türkiye Yüzyılı'nın ekonomik kalkınması, sürdürülebilir politikalar ve yeşil büyüme odaklı yaklaşımlara öncelik vererek 2053 yılı için net sıfır emisyon hedefi benimsemektedir.

Türkiye son yıllarda ivme kazanan altyapı yatırımları ve lojistik bağlantılarıyla 10. yılını kutladığımız ve 21. yüz- yılın en başarılı kalkınma projelerinden biri olarak nitelendirilen Kuşak ve Yol Girişimi'nin önemli bir bileşeni ve Orta Koridor Girişimi'nin en batı ülkesi konumundadır. Kuşak ve Yol Girişimi, kararlılıkla gerçekleştirdiği reformlar ve ekonomik büyümeyle uluslararası yatırımcıların radarına yerleşen Türkiye'yi aynı zaman- da uluslararası ticaretin de nabzının attığı bir merkez haline getirmiş, ülkenin ekonomik çeşitliliği ve büyüme potansiyelinin artmasında itici güç rolünü üstlenmiştir.

Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme hedefleri, Kuşak ve Yol Girişimi'nin temel amaçlarıyla örtüşmekte ve bu sayede ülkemizin bölgesel ve küresel ekonomideki rolü ve girişimin mimarı Çin Halk Cumhuriyeti ile olan ilişkilerimiz giderek güç kazanmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda diplomatik ilişkilerimizde 50. yılını kutladığımız Çin Halk Cumhuriyeti ile kurulan ekonomik bağlarımız Kuşak ve Yol Girişimi ile birlikte dikkat çekici bir ivme kazanmıştır. Türkiye günümüzde 1200'den fazla Çinli şirkete ev sahipliği yapmaktadır. Bununla birlikte, Çinli şirketlerin Kuşak ve Yol Girişimi çerçevesinde son on yılda ülkemize yaptığı altyapı ve lojistik, finans, imalat, enerji, bilgi-iletişim teknolojileri, teknoloji girişimciliği gibi birçok sektördeki yatırımların değeri 3 milyar ABD dolarını aşmıştır.

Yüzyıllar boyunca yakın ticari ve kültürel ilişkilere sahip olduğumuz Çin'in değerli iş dünyasını Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi olarak ülkemize yatırım yapmaya davet etmekteyiz. Bu doğrultuda, Temmuz ayında Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonlarımız kapsamında Çin iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle Pekin Büyükelçiliğimiz'de bir araya geldik. Resepsiyonlarımızda yatırımcılara Türkiye'nin değer önerisini dört ana mesajla özetlemekteyiz:

Türkiye, güçlü, dayanıklı ve hızlı büyüyen bir ekonomiye sahiptir. Türkiye, yatırım süreçlerini kolaylaştırıcı reformları kararlılıkla hayata geçirmektedir. Türkiye, derin, yetenekli ve rekabetçi bir yetenek havuzu sunmaktadır. Türkiye; Avrupa, Asya ve Afrika'nın kesiştiği noktadaki stratejik konumuyla küresel pazarlara erişim sağlamaktadır.

Yatırımcı dostu iş ortamıyla Türkiye, üretim odaklı Çinli şirketlerin özellikle Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu pazarları- na erişimi için sağladığı olanaklara ek olarak finansal yatırımcıların kamu-özel ortaklığında gerçekleşen altyapı projelerine veya hızla gelişen Türk girişimcilik ekosistemine yatırım yaparak yüksek getiri elde etmesi için de eşsiz fırsatlar sunmaktadır. Bunlara ek olarak, bankacılık ve finans sektörüne bakıldığında, yakın gelecekte dünyanın sayılı finans merkezleri arasında yerini alacak İstanbul Finans Merkezi Çinli yatırım bankalarının ofis tercihleri için kapılarını sonuna kadar açmaktadır.

Türkiye, Kuşak ve Yol Girişimi ile güçlenen konumu ve sunduğu elverişli yatırım iklimiyle sürdürülebilir ve kapsayıcı büyü- me hedefleri çerçevesinde Türkiye Yüzyılı'na güçlü ve canlı bir başlangıç yapmaktadır. İki ülkenin ortak hedeflerine giden yolda oluşacak iş birliği fırsatlarından azami ölçüde istifade edilmesi için Çinli yatırımcılarımızı Türkiye'deki ofislerimizin yanı sıra Çin'in başkenti Pekin'deki ofisimizde ağırlamaktan ve onlara kendi dillerinde hizmet vermekten memnuniyet duymaktayız."

Beijing'de yatırım süreçleri değerlendirildi

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi liderliğinde düzenlenen "Türkiye Yüzyılı Yatırım Resepsiyonları" etkinliğinin Asya ayağının ilk durağı Beijing'de gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü vurgusuyla gerçekleşen resepsiyonda, Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki ikili ekonomik ilişkiler ve yatırım süreçleri değerlendirilirken, Türk – Çin iş dünyasının farklı sektörlerinden temsilciler ile yuvarlak masa toplantıları ve birebir toplantılar yapıldı. Beijing'deki resepsiyona Çin iş dünyasından 500'ün üzerinde yönetici ve temsilci katıldı. T.C. Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu ev sahipliğinde gerçekleşen resepsiyonda çok önemli yuvarlak masa toplantıları da gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve dünyanın en büyük bankası olan, Çinli ICBC'nin birlikte organize ettiği toplantıya; enerji, altyapı, müteahhitlik ve otomotiv sektörlerinden 15 şirketin üst düzey yöneticileri de katılım sağladı. Toplantıda yeni yatırım fırsatları değerlendirilirken, mevcut yatırımlar da ele alındı.

Toplantı, Çin'in önemli fonlarından olan, Kuşak Yol Ülkeleri'ndeki projeleri destekleyen Silk Road Fund (SRF) işbirliği ile düzenledi. SRF'nin Yönetim Kurulu Başkanı Zhu Jun'un da katıldığı toplantıya T.C. Pekin Büyükelçisi Dr. İsmail Hakkı Musa, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Varlık Fonu CEO'su Arda Ermut'un yanı sıra 15 şirketin üst düzey yöneticileri de eşlik etti.

BİZE ULAŞIN