PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI Bundan kısa bir süre evvel dijital oyun perakendecisi olarak tanıdığımız Valve şirketine ait Steam platformu, pek çok farklı para biriminde yeniden düzenlemeye gitmişti. Ancak Türkiye ve Arjantin özelinde, kur politikalarına yönelik yaklaşımda artık bir sona gelindiği ve yerel fiyatlandırmada, kur avantajının ortadan kaldırılacağı aktarıldı. Milyonlarca oyuncu, sosyal medyada adeta isyan bayrağı açtı ancak endişenin ardında, bu kararı takip edebileceği varsayılan diğer perakendecilere yönelik kaygılar var demek daha doğru görünüyor…
VOLATİLİTE İLERİ SÜRÜLDÜ
Game Is Hard'tan John Nowacky'nin haberine göre, Valve'ın Steam fiyatlarındaki yeni kur politikası, ilgili ülkelerde yaşanan volatiliteymiş. Yani kurda görülen aşağı veya yukarı yönlü ani dalgalanmalar. Aslına bakacak olursanız Steam platformu uzun bir süredir Türkiye'deki oyunculara mevcut kurun çok çok altında bir uygulama yapmayı sürdürüyordu. 20 Kasım sonrasındaysa, artık doğrudan Amerikan doları üzerinden fiyatlandırma politikasına geçileceği belirtiliyor. Odak noktada yer alan bölge MENA-USD bölgesi. Yani Orta-Doğu ve Kuzey Afrika'yı tanımlayan bir sınıflandırma. Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Umman, Filistin, Türkiye, Yemen, Cezayir, Libya, Fas, Tunus ve Sudan'ı kapsıyor. Hedefteki diğer bölge de LATAM, yani Orta ve Güney Amerika'da yer alan ülkeler. GameIndustry.biz'den Sophie McEvoy'un haberine göre, şirketin yaptığı açıklamada toplam 25 ülkeyi etkisi altına alan bir süreç söz konusu. Burada da volatilite dolayısıyla daha istikrarlı bir fiyatlama yapılabilmesi adına bölgesel anlamda Amerikan Doları'nın kullanılacağı vurgusu yapılıyor. Ayrıca şirketin, Arjantin ve Türkiye'ye vurgu yaparak, buradaki oyuncular ve paydaşlar anlamında daha sağlıklı bir sürecin kapılarını aralayacağının da altının çizildiği görülüyor. Bir anlamda bölgesel fiyatlandırmalarda geliştiricilerin ülke bazında fiyatları ayrı ayrı belirleyebildiğini biliyorduk. Yalnız bu sefer bölgesel anlamda tek bir döviz cinsi üzerinden bu farklılaşmanın hayat bulacağını anlıyoruz. Bu da bir noktadan sonra deneyimlemesi oldukça ilginç bir süreci işaret ediyor. Farklı ülke para birimlerine nazaran ilginç artışların ya da azalışların ortaya çıkacağını düşünebiliriz. Yani X bir geliştirici Almanya ve Türkiye için farklı bir fiyatlandırma zaten yapabiliyordu. Şimdi ilgili 25 ülke için Amerikan doları üzerinden tekil bir döviz cinsinde, aynı farklı fiyatlandırma yapılabilecek. Bu da aradaki kur farklarının nasıl yansıyacağı konusunda merak uyandırmıyor değil. Kimi daha ucuza gelebilecekken kimi daha pahalıya gelebilir gibi çok düz mantık yürütebilirsiniz. Bir yandan bu şok dalgasına dair haberleri okurken aklıma bundan birkaç ay evvel büyük yatırımcıların da katıldığı farklı bir platform daha geldi. Henüz çok yeni gelişmeler olmasa da uzaktan, sessiz ve derin güç olarak ilerlemesini sürdüren başka bir yapılanma daha var. Hem de Steam ve Epic Store gibi son derece büyük rakiplerin olduğu bir alanda. Biraz da ona bakalım…
ROBOT CACHE'İN PAYDAŞLARI ARASINDA İKİ DEV
Robot Cache, inXile Entertainment CEO'su Brian Fargo tarafından 2018'de kurulan bir şirket. Alanı perkande ve masaüstü oyun pazarında Steam, Epic Store ve GoG gibi devlerle aynı baremde mücadele ediyor. Steam'i anmışken değiniyor oluşumun sebebi başka. Geçtiğimiz aylarda dev isim AMD, yatırımcı olarak Robot Cache saflarına katılmıştı. The Messenger'dan Erik Von Weber'in haberine göre diğer yatırımcılar arasında Deep Silver, Embracer Group ve 505 Games de yer alıyor. Ama bunların arasında AMD ile birlikte dikkat çeken bir diğer dev de Konami. Oldukça güçlü bir yatırımcı ağına sahip olduklarını söylemek mümkün. Şirketin değer teklifiyse oldukça ilginç Oyuncuların dijital olarak indirdikleri oyunları, oynadıklarından sonra elden çıkarmalarını sağlayan bir sistem inşa ediyorlar. Aynı zamanda kripto para birimleriyle alışverişin yapılabilmesine imkân sağlayan sistem içerisinde farklı bir ekonomi inşa edilmişe benziyor. Oyuncular indirip oynadıkları oyunları elden çıkardıklarında, Weber'in haberine göre, yüzde 70'lik bir pay geliştiriciye, yüzde 25'lik bir pay oyunun sahibine ve yüzde 5'lik bir pay Robot Cache'e gidiyor olacak şekilde tasarlanmış bir gelir modeli mevcutmuş. Şu an çok gürültü çıkarmadan ilerlediklerini görüyor ama yakından takip etmekte fayda var diye düşünüyorum.
Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, yurdumuzun güzel insanlarının mutluluğu için mücadele eden tüm gazi ve şehitlerimizin anılarına saygıyla…