Activision Blizzard süreci tamamlandı, Microsoft yola devam dedi

Neredeyse iki yıldır tüm gündemimizi ara ara meşgul eden süreç tamamlandı ve Microsoft, Activision Blizzard’ı saflarına kattı. Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’nde çeşitli kaygılara yönelik gerçekleşen itirazlara çözüm getiren Microsoft’un pazardaki en büyük haline geleceği sürecin kapıları açıldı…
26.10.2023 14:59 GÜNCELLEME : 27.10.2023 00:01

PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI Oyun sektörünün tarihsel anlamdaki en büyük değerine sahip satın alım süreci geride bıraktığımız hafta tamamlandı. Buna en yakın denebilecek satın almayı, daha önce Zynga operasyonlarına yönelik olarak Take-Two Interactive üzerinden okumuştuk. Değeri; hatırlayamadığım için baktığım TechCrunch'tan Aisha Malik'in haberine göre, o da yaklaşık 12.7 milyar dolarmış. Yani arada beş buçuk kat gibi bir fark var en yakın takipçiyle. Bu muazzam büyüklük de satın alma bir yana doğrudan sizi zirveye taşımaya yetiyor. Kolay olmayan süreçte, ciddi problemler ve rekabet piyasasının tatlı-sert yüzüyle de karşılaştık. Microsoft'un tekel olacağı endişesi, oyun sektöründeki oyuncuların platform değiştirme eğilimi güdeceği gibi konular bir bağlama sonunda oturdu ve çözümlendi. Microsoft da karar alıcılar da elde ettikleri ve taviz verdikleri noktada bir ortak zemin yakaladılar. Görünen, herkesin şimdilik mutlu olduğu yönünde.

MICROSOFT İSTEDİĞİNİ ALDI, PEKİ SIRADA NE VAR?

BBC'den Michael Race ve Zoe Kleinman'ın haberlerine göre, Microsoft Activision'ın hisse değeri başına 95 dolar ödeyecekmiş. Bu da Activision'ın CEO'su Bobby Kotick'in 400 milyon dolarlık, şirketin başkanı Brian Kelly'nin de 100 milyon dolarlık bir ayrılık planına tekabül geliyormuş ellerinde bulundurdukları paylar anlamında. Ancak farklı internet sitelerinde bunun çok daha yukarıdaki tutarları da telaffuz ediliyor. Anlaşmanın netlik kazanmasına uzanan süreçteki en kritik hamlelerden biriyse Microsoft'un Ubisoft bağlamındaki anlaşması. Anlaşmaya göre Avrupa Ekonomik Bölgesi (EEA-European Economic Area) dışındaki bölgelere yönelik olarak, 15 yıl süresince çıkartılacak Activision oyunlarının bulut üzerindeki yayın hakları Ubisoft'a devrediliyor. Bu, bulutta önemli bir yol almak isteyen Microsoft'un elini bağlıyor imajı çizse de durum öyle değil. Race ve Kleinman'ın haberlerinde değindikleri üzere, Microsoft bu satın alım sonrası Xbox konsoluna yönelik tüketici eğilimini bir anlamda yükselteceği inancına sahip. Diğer bir kırılma noktası da Sony ile yaşanan süreç olmuştu. Burada da Sony, PlayStation'dan koparılacak önemli bir oyuncu kitlesi olduğunu iddia ediyordu. Çünkü Call of Duty gibi bir oyunun tam kontrolünün, rakip konsolun üreticisine geçmesi rekabet piyasasındaki dengeleri bozar iddiası üstü kapalı, bazen de açıkça dile getiriliyordu. Polygon'dan Oli Welsh'in tüm dosyayı nefis biçimde derlediği haberinden hatırladığımız kadarıyla, en nihayetinde Sony de Microsoft'la aynı masaya bu yılın Temmuz ayında oturmuş ve 10 süreyle Call of Duty'nin PlayStation için de dağıtımının yapılmasına razı gelmişti. Ancak burada farklı endişelerin de devam ettiğini hatırlatalım. Yani, öncelikli olarak geliştirme süreçlerinin yine de Microsoft tarafından değerlendirileceği ve donanım testlerine yönelik öncelikler hususunda kaygıların varlığı da devam ediyordu. Kaldı ki, halihazırda bu tedirginlik varlığını sürdürüyor. Race ve Kleinman'ın haberlerine geri dönersek, altı çizilmesi gereken bir konu daha var. O da anlaşmanın sağlandığı konular dışında kalan daha keskin hatlarda gizli. Activision'ın geliştirici ekipleri ile birlikte bir mobil oyun geliştirme stüdyosu olarak yoluna devam edebileceği. Satın alım sonrasında King, yani Candy Crush gibi popüler mobil oyunların geliştiricisi de Microsoft'a geçmiş oldu. Böylece Race ve Kleinman da bu konuya ışık tutup, Microsoft'un aynı anda mobil oyun sektöründeki dominasyon hedeflerini de ön plana alabileceğini belirtiyorlar. Gelecek anlamında çok önemli bir istikrar yakalayan Microsoft, bulutta yoluna ilerlerken bir yandan da onu destekleyecek sektörleri tek bir çatı altında toplamaya devam edecek gibi görünüyor. Ne diyelim, inişli çıkışlı çok ilginç bir yıl geçiriyoruz.

AYRILIK MESAJI DİKKAT ÇEKİCİ

Geçtiğimiz iki hafta boyuna sürekli biçimde Epic Games ve Unity Technologies'ten gelen ayrılık haberleri paylaştık. Hepsi de çok önemli ve dikkat çekici tepkiler doğurdu. Ancak geçtiğimiz gün bu sefer çok değişik bir mesaj gördük. Bethesda'nın yayın ekibinin başındaki tecrübeli isim Pete Hines görevinden ayrıldığını açıkladı. İlginç kısmı ise, Bethesda'nın yayınladığı esprili ve samimi teşekkür yanıtı oldu. X üzerinden paylaşılan mesajda, tüm emekleri için teşekkür edilerek, bol eğlenceli günler dilediler. Adeta, sorun yok normal bir ayrılık mesajının çok özelleştirilmiş bir hali gibiydi. En azından diğer firmalarla birlikte bakıldığında, çok şık, nezaket dolu bir karşılıklı yazışma silsilesi olduğunu söylemek gerekiyor.

BİZE ULAŞIN