Kaliforniya gıda katkı maddelerini yasaklayan ilk eyalet oldu

Kaliforniya, ABD’de kansere neden olan gıda katkı maddelerini yasaklayan ilk eyalet oldu. ‘Skittles yasağı’ olarak geçen yasaya göre, 12 bin abur cuburun tarifleri değişecek ya da para cezası gelecek...
19.10.2023 20:31 GÜNCELLEME : 20.10.2023 00:01

PARA DÜNYA/ BURCU ALDİNÇ Kanserle mücadelede dünyanın farklı yerlerinden farklı yasalar gelmeye devam ediyor. Bunlardan biri de ABD'nin Kaliforniya eyaleti. Yasaya göre eyalette şeker şirketleri, üç yıl içinde tariflerini değiştirmek zorunda kalacak. Aksi halde ise para cezası ile karşı karşıya kalacaklar. Vali Gavin Newsom; kanser, hastalık ve duygudurum bozukluklarıyla bağlantılı dört popüler katkı maddesini yasaklayan sözde 'Skittles yasağını' imzaladı. Tasarı, gıda şirketlerine ürünlerinden içerikleri çıkarmaları için üç yıl süre tanıyor. Destekçiler tasarıyı 'toksik' kimyasallara karşı önemli bir duruş olarak karşıladı. Ancak gıda şirketleri bu hamleyi kafa karıştırıcı ve gıda fiyatlarını artırma tehdidi olarak nitelendirerek karşılık verdi. Bu arada yasaklanan dört katkı maddesi şunlar: Bromlu bitkisel yağ, potasyum bromat, propilparaben ve kırmızı boya No:3.

12 BİN GIDADA BU ÜRÜNLER BULUNUYOR

Çevresel Çalışma Grubu'nun yaptığı araştırmaya göre, Kaliforniya'da satılan yaklaşık 12 bin üründe bu maddeler kullanılıyor. Yasağın daha önceki versiyonu, Skittles gibi ürünlerde kullanılan titanyum dioksiti de içeriyordu ancak bu Eylül ayında kaldırıldı. Tasarı ise Skittles yasağı olarak kaldı. Yasa, 2027'de yürürlüğe girecek. New York ve daha birçok eyalette de benzer yasakların gelmesi bekleniyor.

KOZMETİKTE KULLANIMI YASAKLANMIŞ!

Çalışmalar, birçok şekerde bulunan gıda boyası olan Kırmızı No:3'ün çok yüksek dozlarda kansere neden olabileceğini ve çocuklarda davranış sorunlarıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor. ABD, 1990'lı yıllarda kozmetik ürünlerde bu maddeyi yasakladı ancak hala birçok gıda ürününde bulunuyor. 2016 yılında yapılan araştırmaya göre, ABD'de her 10 şekerden birinden fazlasında bu madde bulunuyor ve iki yaşın altındaki çocukların yüzde 80'inden fazlası iki hafta içinde bu ürünü tüketiyor.

Yasaklanacak maddelerden bir diğeri olan, bitkilerden elde edilen ve narenciye aroması için kullanılan bromlu bitkisel yağın ise uzun süre maruz kalınması sonrasında vücudun sinir sistemine zarar verdiği ileri sürülüyor. Ayrıca kronik baş ağrılarının, hafıza kaybının ve denge bozukluklarının gelişmesiyle de ilişkilendiriliyor.

Genellikle unlu mamullerde koruyucu olarak kullanılan propilparaben, kadınlarda östrojeni bozarak, erkeklerde ise sperm sayısını azaltarak doğurganlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor.

Birçok unlu mamulde bulunan potasyum bromat ise tiroit ve böbrek kanserlerinin gelişimiyle bağlantılı olarak gösteriliyor.

Şeker şirketlerini temsil eden Ulusal Şekerlemeciler Birliği ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Bilimden ziyade sesli bilgilere dayalı kararlar alınıyor. Gıda bileşenlerinin ve katkı maddelerinin güvenliğini değerlendirme konusunda FDA'nın bilimsel titizliğine güvenmeliyiz."

*****

Şeflerden restoran yerine otomat

2020 yılında trend hayalet mutfaklardı. Pandemiyle birlikte birçok şef restoranını kapadı ve paket servis yapan hayalet mutfaklar açmaya başladı. Maliyetler azdı ve hala gurme yemek yemek isteyenler, buradan paket servis yapıyordu. Şimdi ise yeni trend, şeflerin alışveriş merkezlerinde ya da işlek caddelerde otomatlarda yemeklerini satması. Örneğin şef Vivian Howard, Kaliforniya'da Viv's Frdige (Viv'in Buzdolabı) isimli bir otomat kurdu. Pişmiş ve ısıtılmaya hazır dondurulmuş ürünlerini bu otomatta satmaya başlayan şefin en iddialı imza yemeklerini almak isteyenler sıraya girdi. Hem restorandan daha uygun fiyata almak mümkündü. New Jersey'nin ünlü pastanesi Carlos Bake Shop ise pastalarını Florida'nın farklı yerine kurduğu otomatlarda satmaya başladı. Donmuş pastayı yemek için 15 dakika erimesini beklemek gerekiyor. Sonuç ise neredeyse gerçek pastanede satılanlara yakın...

*****

Belgeselle gündeme gelen ihanet iddiaları

Malum son günlerin en çok konuşulan belgesellerinden biri David Beckham'ın hayatı oldu. David ve Victoria, bu belgesel sonrası yine en çok konuşulan ve sevilen çift oldu. Sempatiklikleri, aşkları ve fedakarlıklarıyla gündeme taşıdı belgesel ikiliyi. Ama sosyal medya, belgeselde teğet geçen ihanet iddialarını unutmadı. 2003 yılında David Beckham'ın asistanı olarak işe giren Rebacca Loos, işine son verildikten sonra David ile dört ay süren tutkulu bir aşk yaşadığını itiraf etti. Hatta 350 bin dolar karşılığında bu ilişkiyi anlatan bir de röportaj verdi. Ardından da bir medya kişiliğine dönüştü ve birçok realite ve yarışma programına katıldı. Bütün bunları da nakde çevirdi elbette. David o dönemde bu suçlamaları kabul etmedi. Victoria ise hiç açıklama yapmadı. Rebacca ise yanlış yaptığını ama pişmanlık duymadığını söylemişti. Rebacca Loos, şu anda eşi ve çocuklarıyla Norveç'te yaşıyor. Yoga eğitmenliği yapan Loos, yine de sosyal medyadaki polemiklerden uzak kalamadı ve "Sizce bu konuda açıklama yapmalı mıyım?" diye takipçilerine soru sordu. Bakalım önümüzdeki günlerde bu konu yine gündeme gelecek mi?

*****

MOMA'nın kalıcı koleksiyonunda Refik Anadol

Dünyanın önde gelen sanat müzelerinden New York Modern Sanatlar Müzesi (MoMA), kalıcı koleksiyonuna Refik Anadol'un Unsupervised-Machine Hallucinations adlı eserini ekledi. Bu, aynı zamanda müzenin kalıcı koleksiyonuna giren ilk NFT eser olarak da tarihe geçti. 29 Ekim'e kadar MoMA'da görücüye çıkan eser, müze koleksiyonunda bulunan 200 yıl içerisinde üretilmiş sanat eserlerini yapay zeka kullanarak yorumluyor. Resim, fotoğraf, video oyunu gibi müzede yer alan tüm çalışmalar, Refik Anadol tarafından yapay zeka destekli soyut görüntülere dönüştürüldü. Sanatçı ve ekibi, 2016 yılından beri bu proje üzerinde çalışıyordu.

BİZE ULAŞIN