Mumbai’den Dubai’ye hızlı su altı treni

Birleşik Arap Emirlikleri, yine çılgın bir proje ile gündemde. Bu kez Mumbai’den Dubai’ye hızlı bir su altı treni inşa edeceklerini açıkladılar. İki saat sürmesi hedeflenen yolculukta amaç daha fazla turistin gelmesini sağlamak....
31.08.2023 22:27 GÜNCELLEME : 01.09.2023 00:01

PARA DÜNYA/ BURCU ALDİNÇ Trenle yolculuk yükselişte. Malum Şark Ekspresi ya da orijinal ismiyle Orient Express bile geri geldi. Peki siz hiç trenle yolculuk etme hayali kurdunuz mu? Ya da soruyu bir değil birkaç adım ileri götürelim... Hiç bir su altı treninde seyahat etmeyi hayal etmiş miydiniz? Bu fütüristik fikir nereden mi çıktı dersiniz? Elbette Birleşik Arap Emirlikleri'nden...

Gökdelenleri, alışveriş merkezleri, tema parklarıyla ilklere ve rekorlara imza atan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), cazibe merkezi olma konusunu başka yere kaptırmamakta iddialı. Bunun için de en uçuk projelere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Hayalleri gerçeğe dönüştürmek için her zaman yatırım yapılması gerektiğini savunan BAE, akıllı tünellere yatırım yaptıktan sonra bu kez teknolojiyi daha da ileri taşımaya karar vermiş. Ve Mumbai'den Dubai'ye hızlı bir su altı treni inşa etmek için start vermiş.

TURİSTLER DUBAI'YE AKIN EDİYOR

Abu Dabi'de gerçekleşen Birleşik Arap Emirlikleri-Hindistan Toplantısı'nda BAE merkezli National Advisor Bureau şirketi, Mumbai ile BAE arasında bir su altı yüzer ağı işletmeyi teklif etti. Böylece bu su altı ağı ile iki ülke birbirine bağlanacak ve yolcuların yanı sıra petrol ve diğer ticari ürünlerin taşınmasında da bu ağ kullanılacak.

Proje ticareti kapsamasına rağmen asıl çıkış nedeni turizm kaynaklı. Bir dönem çok talep görmeyen Dubai'nin günümüzde dünyanın gözde tatil destinasyonlarından biri olması böyle bir gerekliliği doğurmuş. Şu an Dubai'ye seyahat oldukça maliyetli. İnsanlar şehre akın ediyor ve çoğu zaman bunun için yüksek ücretler ödemek zorunda kalıyorlar. Tüm dünya Dubai'ye gelirken, Hindistan, Singapur, Malezya gibi komşu ülkelerden ise turist gelmiyor. Oysa Hindistan'a gelen turistler çoğunlukla şehri ziyaret ediyor. İşte tam da bu noktada yüksek hızlı denizaltı demiryolu konseptinin, sadece turistlerin zamanını ve maliyetini azaltmakla kalmaması, aynı zamanda daha fazla turist akışını da sağlaması bekleniyor. Mumbai'den başlayacak, nefes kesen bir manzara sunacak olan trenin Dubai'ye sadece bir saat uzaklıktaki Fujairah şehrinde sona ermesi hedefleniyor. Bilet fiyatlarının ise orta sınıf vatandaşlar için de oldukça uygun olması bekleniyor.

YÜZEN TÜNELLER

Peki ama proje nasıl mı olacak?.. Yüzen su altı tünelleri, Umman Denizi yüzeyinin altına batırılacak iki kavisli beton tüpten oluşacak. Bu batık tüpler, gemilerin geçişine olanak sağlayacak dubalara bağlanarak stabil hale getirilecek. Bu tüpler, su trafiğini ve hava koşullarını engellemeyecek kadar derine yerleştirilecek. Ayrıca tünel su geçirmez olarak tasarlanacak. Böylece tuzlu deniz suyuna ve üzerindeki hidrostatik kuvvetlere dayanabilecek. Tünelin içinde bir boşluk yaratılması ise minimum hava direnci nedeniyle trenlerin muazzam bir hızla gitmesine neden olacak. Ve bu sayede Umman Denizi'nin altındaki toplam bin 862 kilometrelik mesafe ile saatlik rekor bir sürede kat edilecek.

BİZE ULAŞIN