Wimbledon hakkında mutlaka bilmeniz gereken kurallar…

Dünyanın en eski tenis turnuvası geçtiğimiz pazar bitti. Kazananların kupayı değil de replikayı ve büyük ödülü eve götürdükleri turnuvada birçok sert kural var... İşte maddelerle Wimbledon...
14.07.2023 12:18 GÜNCELLEME : 14.07.2023 12:18

PARA DÜNYA/ BURCU ALDİNÇ Uluslararası tenis federasyonu tarafından düzenlenen ilk tenis turnuvası, bu yıl 24 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında Londra'da düzenlendi. Maçların bir süre sınırlamasının olmadığı ve bugüne kadar oynanan en uzun maçın 11 saat 5 dakika sürdüğü ve bunun üç güne yayıldığı turnuvayı tüm dünyadan başta İngiltere Kraliyet Ailesi olmak üzere pek çok ünlü isim takip ediyor. Bu nedenle geçen haftada da tüm dünyadan tenis severlerin gözü Londra'daydı. Seyircilerin alkışlamasının yasak olduğu turnuva pek çok ilginç kuralı barındırıyor. İki hafta süren ve dünya çapında milyondan fazla seyirciyi kendine çeken İngiliz spor turnuvasının ilginç kurallarını inceleyelim mi...

TARİHİ ESKİLERE DAYANIYOR

Tarihteki ilk Wimbledon Şampiyonası, Wimbledon'daki Worple Road'da 9 Haziran 1977 yılında gerçekleşti. Ama bugünkü halinden oldukça farklıydı. Başlangıçta turnuva, 'çim tenisi turnuvası ve tüm amatörlere açık' olarak ilan edildi. O yıl sadece 'Tek Erkekler' turnuvası oynandı. 'Çift Erkekler' ve 'Kadınlar' turnuvaları 1844'te, 'Çift Kadınlar' ve 'Karışık Çiftler' ise 1913 yılında eklendi.

54 BİN TENİS TOPU

Wimbledon turnuvasında yaklaşık 54 bin tenis topu kullanılıyor ve bu toplar yedi ila dokuz günde bir denetlenip değiştiriliyor. Kullanılmadıklarında, tenis topları lekesiz görünmek için soğutulmuş bir kaba konuyor. Hayranları da turnuva bittikten sonra üç toptan oluşan bir kutuyu yaklaşık 2.5 sterline satın alabiliyor.

KATI KIYAFET KURALLARI

Turnuvanın en ünlü kurallarından biri de oyuncuların uyması gereken katı kıyafet kuralları. Oyuncular baştan aşağı beyaz giyinmek zorundalar. Hatta bir keresinde Roger Federer, turuncu ayakkabı tabanları yüzünden uyarı almıştı ve ayakkabılarını değiştirmesi istenmişti. Bu kural, oyuncuların ter lekelerini önlemek için beyaz giydiği 1800'li yıllara uzanıyor. İlk başlarda kural sadece kadınlara uygulanıyordu. Artık erkekler de bu kurala tabi tutuluyor.

KREMALI ÇİLEK

"Maç oynarken sosisli sandviç yerim" diyorsanız hayal görüyorsunuz çünkü turnuvanın özelinde kremalı çilek tüketiliyor. 2017 yılında 23 ton çilek ve 7 bin litre taze krema ziyaretçilere ikram edilmiş.

TOP TOPLAYICILARA ÖZEL EĞİTİM

Turnuva için yaklaşık 15 yaşlarında 250 kız ve erkek seçiliyor ve onlara hızlı hareket eden topu takip etmek gibi önemli bir görev veriliyor. En az üç dakika tamamen hareketsiz durabileceklerinden emin olmak için de özel testlerden geçiriyorlar. Her top toplayıcı haftalık 2,5 saatlik eğitimden geçiyor. Gençler sürekli olarak değerlendiriliyor ve turnuvanın yüksek standartlarını karşılayamayanlar eleniyor.

BİZE ULAŞIN