Dünyaca ünlü markalardan Türkiye'ye destek yağdı

Ülkemiz yaraları sarmaya çalışırken dünyadan gelen yardımlar da devam ediyor. Dünya devi markalar Türkiye ve Suriye için bağışlar yapıyor, çalışanları ise kendi aralarında bağış topluyor. Dünyaca ünlü isimler de bağış kampanyaları başlatıyor.
08.03.2023 13:40 GÜNCELLEME : 09.03.2023 00:00

BURCU ALDİNÇ Türkiye'de ve Suriye'de yaşanan yıkıcı depremlerin ardından dünyada birçok ülke, kuruluş ve kişi, yardım kampanyaları düzenledi, bağışlar yaptı. Elbette hepsini sıralamak imkansız. Ama işte Türkiye ve Suriye için kaynaklarını kullanan markalardan bazıları...

Kraft Heinz: Kraft Heinz, ABD merkezli dondurulmuş gıda ve hazır yemek üreten çok uluslu bir şirket. Gıda ve içecek üretiminde ise dünyanın en büyük beşinci şirketi konumunda. Markanın İletişim Direktörü Kathy Krenger, LinkedIn'de küresel gıda şirketinin Türkiye ve Suriye'deki insani yardım çabalarını desteklemek için Kızıl Haç'a 500 bin dolar bağışta bulunduklarını söyledi. Krenger ayrıca, "Lütfen bu parçalanmış bölgenin insanlarına yardım etmek için elinizden geleni yapın" dedi.

Starbucks: Marka, ilk günlerde yardım kampanyası başlatmaması nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Starbucks Vakfı ise kar amacı gütmeyen kuruluşlara toplamda 1 milyon dolar bağışta bulunmayı taahhüt ettiğini açıkladı. Bu kuruluşlar arasında Kızıl Haç'ın küresel Kızılay ekipleri, ekibiyle beraber ülkemizde 100 binlerce öğün yemek çıkaran şef Jose Andres'in kurduğu World Central Kitchen, International Rescue Committee ve Planet Water Foundation bulunuyor. Starbucks yaptığı açıklamada, Türkiye'de 600'den fazla mağaza işlettiğini belirtti ve "Ortaklarımıza ve ailelerine özen gösterilmesini sağlamak için lisans sahiplerimiz ve yerel liderlerle yakın bir şekilde çalışıyoruz" diye sözlerine ekledi.

Boeing: Boeing, Amerikan Kızıl Haç'ı aracılığı ile 500 bin dolarlık bağış yapmakla kalmadı, şirket içinde dolar üzerinden bağış kampanyası düzenleyerek çalışanlardan da yardım yapmasını talep etti. "Boeing'deki 156 bin ekip arkadaşımız, bu zorlu süreçte Türkiye ve bölge halkının yanında yer alıyor. Boeing Uluslararası Başkanı Dr. Brendan Nelson, yaptığı açıklamada "İhtiyacı olanlara hızlı bir şekilde yardım ulaştırmak için yardım kuruluşlarıyla çalışmaktan gurur duyuyoruz" dedi.

Uber: Araç çağırma platformu, İstanbul'daki Uber uygulamasında 'Deprem desteği' isimli bir seçeneğin başlatılması dahil olmak üzere birçok farklı şekilde yardımlarda bulunmaya devam ediyor. Uber ayrıca Ahbap'a 100 milyon dolarlık bağış yaptı ve Türk Kızılayı'nın İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Adana'daki kan bağışı merkezlerinden seyahat eden kan bağışçılarını destekliyor.

BEŞ BİN MODÜLER SIĞINAK!

Deprem sonrası en büyük problemler arasında sağlık, gıda ve barınma ihtiyaçları geliyor. İsveçli kar amacı gütmeyen Better Shelter, şimdiye kadar Türkiye'de beş bin acil durum barınağı sağladığını duyurdu. Barınaklar, IKEA Vakfı'nın 10 milyon euro'luk bağışı ile mümkün oldu. Better Shelter'ın yönetici ortağı Johan Karlsson yaptığı açıklamada, "IKEA Vakfı tarafından sağlanan cömert destek, bu zor zamanda binlerce kişiye hayati koruma sağlayacak" dedi ve ekledi: "Hayatta kalanlara yardım etmek için gece gündüz çalışan insani yardım ortaklarımızı desteklemekten gurur duyuyoruz. Şimdi işletmelerden bir adım öne çıkıp her şeyini kaybetmiş daha fazla insanı desteklemek için çabalarımıza katılmalarını istiyoruz." Kar amacı gütmeyen kuruluşun, 2020'den beri konuşlandırdığı ve Suriye'de geçici barınma, sahra klinikleri ve sınıflar olarak hizmet veren 10 bin modüler sığınağı bulunuyor.

KRİSTEN BELL'DEN YARDIM ÇAĞRISI

ABD'li ünlü oyuncu Kristen Bell, sosyal sorumluluk projelerinde başrol oynayan isimlerden biri. Instagram'da 15.5 milyon takipçisi olan Bell, sosyal medyasından depremle ilgili bilgiler paylaştı ve yardım etmek isteyenler için yol gösterdi. "Eminim herkes Türkiye'de gerçekleşen depremleri duymuştur. Benim gibi nasıl yardım edebileceğini merak edenler, benim de üyesi olduğum Uluslararası Kadınlar Barış ve İnsanlık Derneği'ne yardım edebilir. Afet bölgelerinde gönüllü olarak çalışan ve kendi topluluklarına müdahale eden kadınları destekleyen bir organizasyon bu. Böylelikle Türkiye ve Suriye'de bölgede bulunan kadınların ve kız çocuklarının ihtiyaçlarını bir an önce giderebiliriz" diyen oyuncu, yardım kampanyası ile ilgili detayları da sayfasında paylaştı.

DEPREMDE HAYATINI KAYBEDEN ORLANDOLU ÇİFTİN ANISINA YARDIM GECESİ

Depremde hayatını kaybedenler arasında Orlandolu çift İskender Alex- Veronica Ilgın çifti de vardı. Aslen İskenderunlu Olan Alex Ilgın, eşini ailesiyle tanıştırmak için memleketine gittiği sırada doğal afete yakalandı. Çift için yaşadıkları Orlando International Drive'daki Cafe 34'te anma ve hayatta kalanlar için yardım gecesi düzenlendi. Bağış toplama etkinliğinden elde edilen tüm gelir, depremde mağdur olanlara destek sağlamak için Türkiye'ye gönderildi. Geceye, çiftin yakınlarının yanı sıra Türkiye'deki depreme yardım etmek isteyenler de katıldı.

BİZE ULAŞIN