Kayak ve ‘apres ski’ için dünyanın en iyileri

Kayak tatilinin olmazsa olmazı ‘apres ski’ keyfidir. Öğle yemeğinden sonra, akşam yemeğinden önce eğlence ve atıştırmalık için buluşulan bu mekanlarda ne giymeli, nasıl davranmalı yazdık ve dünyadaki en iyileri araştırdık...
01.02.2023 13:56 GÜNCELLEME : 03.02.2023 00:01

PARA DÜNYA/ BURCU ALDİNÇ İklim değişikliği ve bir türlü yağmayan kar nedeniyle bu yıl kar sezonu biraz geç de olsa sonunda açıldı. Kayak tatillerinde genelde herkesin farklı bir programı olur… Kimi siyah pistte kaymak ister, kimi yeşilde. Kiminin gözü şöminededir, kiminin tek derdi spa'da masaj keyfidir... Ama kayak tatilinin olmazsa olmazı, herkesi buluşturan yer 'apres ski'dir. Kayak botları gevşetilir, dostlarla bir araya gelinir, yabancı arkadaşlar yapılır ve destancı kayak maceraları paylaşılır. Tembelleşme, yeme-içme zamanıdır.

Öncelikle 'apres ski' nedir, onu bir açıklayalım. Fransızca 'kayaktan sonra' anlamına gelir. Öğle yemeğinden sonra başlar, akşam yemeğinden önce biter. Kayak kültüründe kaymak kadar önemli bir yere sahiptir. Dünyadaki en iyi kayak merkezlerinin pistleri, otelleri kadar 'apres ski'leri de meşhurdur. Keyif yapma, güneş altında eğlenme ve varsa canlı müzik dinleme zamanıdır.

NE GİYMELİ, KAYAKLARI NEREYE BIRAKMALI?

Kayak kültürü ile çok aşina olmayanlar için biraz 'apres ski' adetlerinden bahsedelim. Sonra da dünyadaki iyi örneklerine bir göz atarız. Öncelikle kıyafet kuralı yoktur. Çoğu zaman kayaktan dönenler, kayaklarını omuzlarına atar doğruca 'apes ski'nin yolunu tutarlar. Kısacası kıyafet değiştirmeye gerek yoktur. Ama kayaklar da masaya kadar taşınmaz. Ön taraftaki kayak raflarına yerleştirilir. Kayakçı değilseniz de kot pantolon, çizme ve montla arkadaşlarınıza eşlik edebilirsiniz

EN İYİLERİ HANGİLERİ?

Apres ski geleneğinin, 1800'lerin ortalarında Norveç'te başladığı ancak 1950'lerde Alplerde çok moda olduğu söyleniyor. Bugün Şili'den Chamonix'e kadar dünyanın her yerinde de bu gelenek devam ediyor.

Chamonix, Fransa: Fransa, İsviçre ve İtalya'nın buluştuğu yerde bulunan bu geniş tatil yeri dünyanın en iyi ve hareketli 'apres ski' noktalarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Langley Hotel Gustavia'nın içindeki Chambre Neuf'un terası ve La Folie Douce Hotel'in içindeki en iddialıları...

Aspen, Colorado, ABD: Colorado'da pek çok kayak kasabası var. Bunlar arasında en sükselisi Aspen ve Snowmass. Bir lift bileti ile Aspen ve Snowmass kasabaları arasına yayılmış dört dağa erişim elde etmek mümkün. Daha hareketli ve şık bir 'apres ski' için Aspen'deki The Little Nell tavernası ideal. Daha sakin bir deneyim isteyenler ise Snowmass'teki Zane's Tavern'a uğrayabilir.

Potillo, Şili: Güney Amerika'nın ilk kayak merkezi olan Portillo, kıtanın en iyi kayak noktalarından bazılarına sahip. Kayak sonrası keyfi söz konusu olduğunda ise çoğu kişi Tio Bob's'ı tek geçiyor.

Anton, Avusturya: St. Anton'un kayak tarihinde uzun bir rolü olduğu gerçek. Ancak kayak yapmanın yanı sıra, Avusturya köyü 'apres ski' gösterileriyle de ünlü. 1965'ten beri de bu gösteriler devam ediyor. İzlemek için en doğru adresler MooserWit veya Krazy Kanguruh.

Alta Badia, İtalya: Kayak için en ideal adreslerden biri değil belki ama bu açıklarını eğlence seçenekleriyle kapatıyorlar. Caffe della Posta ve L'Murin, kayak sonrası saatlerce oturabileceğiniz enfes mekanlar.

BİZE ULAŞIN