Avrupa Yapay Zeka Sözleşmesi ne getiriyor?

Yapay zeka, ocak ayında oyuncu ve aktivist Emma Watson’ın başına büyük işler aşmıştı. Ama bu işlerin gerçekleşmesi artık o kadar kolay değil. Kötüye kullanılma, istismar edilme, insan -özellikle çocukların- haklarını ihlal etme riski olan yapay zeka uygulamalarını piyasaya sürmek o kadar kolay olmayacağa benziyor.
12.07.2023 13:27 GÜNCELLEME : 13.07.2023 00:01

PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER Dev teknoloji markaları ve onları takip eden yapay zeka laboratuvarları, girişimler durumun farkında. Avrupa Parlamentosu'nda 14 Haziran'da kabul edilen Avrupa Yapay Zeka Sözleşmesi pek çok yasal düzenlemeye rehber olacak. Avrupa işi daha sıkı tutacak. Bunu Google ve OpenAI'a karşı "kişisel verileri ihlal" başta olmak üzere farklı konulardaki uyarılarından anlayabiliyoruz.

Ayrıca insanların gözünde kötü imajı olan B2C, yani sıradan internet kullanıcısının kullandığı uygulamaların ve dolayısıyla da yapay genel zekada giden yolun ilerlemesinin şansı yok.

Bu nedenle Meta'nın uzun zamandır yüz kadar dili, metaverse'te iletişim için kullanmak üzere hazırladığı dil çevirisi üzerine yoğunlaşan yapay zeka çalışmalarını, üretken yapay zeka ürünlerinin roket hızlıyla ilerlediği bu dönemde Voicebox isimli ürün olarak geçen günlerde açıklamıştı.

KODLARI GİZLİ TUTULUYOR

Voicebox, çevrenizdeki bir kişinin kaydedebileceğiniz birkaç saniyelik ses kaydının birkaç saniyede, orijinal veya isterseniz farklı bir tarzda klonlayabiliyor. Bu, son yıllarda ABD'de bazı sanatçıların başına gelen bu yasadışı eylemlere biz de maruz kalabiliriz anlamına geliyor.

Voicebox'ın diğer özelliği ise çok kolay ses editleme kabiliyetinin olması.

Meta, elbette bu 'text-to-speech' uygulamasını kötüye kullanılması için değil, sanal ortamlarda (e-gaming, sanal konser vb) insanları dilden bağımsız iletişim kurması ve görme engelliler için geliştirdi. Ancak kötüye kullanılması olasılığının yüksek olduğu yorumları yapıldı.

Ses klonlanması kitleleri kaosa sürükleyebilecek misenformasyona neden olabilir. Sahte sesiniz bir arkadaşınızı dolandırmak için kullanılabilir. Bir kadın sesi Deepfake'te, uygunsuz bir videoda kullanılabilir.

Meta bu uygulamanın zararlarını gözeterek şu anda kullanıma açmama kararı aldı. Bu çok olumlu bir gelişme.

Çok yakında yaşanan kötü bir referans da var. Geçen yıl oyuncu ve aktivist Emma Watson'ın başına gelenleri hatırlayalım. Eleven isimli içerik geliştiricileri ve yayıncılarının anlatımlarını kolaylaştırmak için kullanılmış, uygulama ünlülerin seslerinin klonlanmış ve çirkin, şiddet ve ırkçı söylemlerde bulunması sağlanmıştı. Mağdurlardan Emma Watson, Hitler'in Mein Kampf'ı okumuştu.

Çeşitli fonksiyonlardaki yapay zeka uygulamaları insanlar tarafından deneyimlendikçe dijital ortama daha bir çeki düzen gelecek gibi görünüyor.

KONUŞMASINI YAPAY ZEKA YAZDI

Yapay zeka artık herkesin gündeminde. İş ve profesyonel dünya da üretken yapay zeka uygulamalarını etkili bir şekilde kullanmaya çalışıyor. Bunun son örneği Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı oldu.

Sabancı Üniversitesi'nin 21. dönem lisans ve 24. dönem lisansüstü mezuniyet töreninin açılış konuşmasını yapan Güler Sabancı, konuşmasına kendi sesini simüle eden "AI Güler Sabancı" ile "Hoşgeldiniz" dedi.

Yapay zekanın insan hayatındaki öneminin giderek arttığına dikkat çeken Sabancı, Türkiye çalışmalarını Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu'nun üstlendiği "Dünya Ekonomik Forumu İşlerin Geleceği Raporu"na işaret eden Güler Sabancı, önümüzdeki dönemde en çok büyüyecek rollerin, yapay zeka, makine öğrenimi, sürdürülebilirlik ve siber güvenlik uzmanlığı gibi alanlar olacağını belirtti. Sabancı, "Büyük veri ve yapay zeka gibi yeni gelişen teknolojilerin, şirketleri ve iş alanlarını dönüştürmenin yanında, yeni iş alanları da yaratacağını düşünenlerin oranı Türkiye'de yüzde 55, dünyada ise yüzde 51 düzeyinde. Ülkemizdeki yeniliğe açık şirketler, yeni teknolojilere uyum konusunda, her zamanki gibi öncü olacaklardır. Yine aynı rapora göre, mevcut işlerin yüzde 23'ü değişecek. Bu işleri üstlenecek olanlar ise bilimsel terminolojide 'Silicon life form' olarak ifade edilen yapay zeka temelli robotlar olacak. Bu konudaki gelişmeleri bir tehdit değil, fırsat olarak görmeli ve öyle yaklaşmalıyız" dedi.

TÜRKİYE YAPAY ZEKAYA HAZIR MI?

Dijital altyapı sağlayıcısı Equinix, teknoloji karar vericileri ile görüşerek hazırladığı Equinix 2023 Küresel Teknoloji Trendleri Araştırması'na göre, Türkiye'deki 10 BT liderinden dördü (yüzde 40), mevcut BT altyapılarının, sektörler arasında yaygın olarak benimsenmesine rağmen yapay zeka teknolojisinin taleplerine tam olarak hazır olmadığına inanıyor. BT liderlerinin şirketlerindeki yapay zekâ gelişmeleriyle ilgili sorulara verdiği yanıtları inceleyen araştırma, teknolojinin hem işletmeden işletmeye hem de işletmeden tüketiciye sektörlerdeki uygulamalarda hızla yayıldığı bir yıllık önemli yapay zekâ atılımlarının ardından gerçekleştirildi.

Equinix Türkiye Genel Müdürü Aslıhan Güreşcier, araştırmaya ilişkin görüşlerini şu şekilde dile getirdi: "Araştırmaya göre Türkiye'deki kuruluşlar en çok e-ticaret (yüzde 95) alanında yapay zekayı kullanıyor ya da kullanmayı planlıyor. E-ticaretin ardından ise siber güvenlik (yüzde 94) ve BT operasyonları (yüzde 93) geliyor. Günümüzde yapay zekâ kullanımını en üst düzeye çıkaramayan işletmeler rekabette geride kalma ihtimaliyle yüzleşirken, bu teknolojiyi en üst düzeyde kullanabilen kuruluşlar daha sürdürülebilir bir dijital gelecek çabaları sayesinde daha hızlı inovasyon yapabilecek."

Yapılan araştırma, yapay zeka kullanımının tüm endüstri sektörlerinde artışta olduğunu ortaya çıkardı. Türkiye'den ankete katılan yüz BT karar vericisinin yüzde 93'ü, yapay zekanın avantajlarından yararlanmak istediğini ve yapay zekayı birden çok temel işlevde kullandığını veya kullanmayı planladığını belirtti. Dünya çapında ankete katılan 2 bin 900 BT karar vericisinin görüşleri ile aynı oran globalde yüzde 85'te kaldı.

BİZE ULAŞIN