EDI nedir? Şirketlerin ne işine yarar?

Elektronik Veri Entegrasyonu (EDI), kağıt ve su israfını önleyerek daha yaşanılabilir bir dünya kurgulamaya katkı sağlıyor. MAP E-Ticaret ve Veri Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Tuncel, şirketlere çevre dostu büyüme imkanı sağlayan EDI hizmeti hakkında detaylı bilgi verdi.
20.03.2023 13:43 GÜNCELLEME : 20.03.2023 13:43

Yılda 15 milyonluk mesaj trafiği ile 2 milyar doları aşkın ticaret hacmine veri değişim hizmeti sunduklarını belirten MAP E-Ticaret ve Veri Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Tuncel, EDI ile sürdürülen işlerin toplam maliyetlerinde yüzde 65-80 oranında tasarruf sağlandığını dile getirerek, çevre ve doğa dostu sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen tüm şirketlerin EDI kullanmaları gerektiğini vurguladı. Tuncel; "Elektronik ortamda paylaşılan her 1 milyon doküman yaklaşık 130 ağacın hayatını kurtarıyor. 1 ton kağıttan 200 bin A4 kağıdı üretiliyor ve 1 ton kağıt üretimi için 24 bin 400 litre su gerekiyor. EDI ile kağıt ve su israfını önleyerek çevre dostu hizmet sunuyoruz. Tüm firmaları da doğayı ve çevreyi korumak için EDI kullanmaya çağırıyoruz" dedi. Tuncel, EDI hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

EDI NEDİR?

Elektronik Veri Değişimi klasik anlamda, ticari partnerler arasında, standartları uluslararası kurumlarca belirlenen formatlarla, ERP'den ERP'ye dosya değişimidir. Başka bir deyişle, tedarik zinciri içindeki tüm firmalar arasındaki ticari belge akışının uluslararası standartlar kullanılarak ve şirket-içi uygulamalarla tam olarak entegre edilmesini ve işletilmesini kapsar. Dünyanın neresinde olursa olsun, her ölçekten şirkete veri entegrasyonu hizmeti veriyoruz. Türkiye'de dünya ölçeğinde faaliyet gösteren birçok Türk markası var. Onların yalnızca yereldeki değil yurt dışındaki yolculuklarında da yanlarında bulunmak, her iki taraf için de önemli fırsatları barındırıyor. Bize göre bir entegrasyon servis sağlayıcısının esas işi entegrasyon değil. Asıl katma değer, bu entegrasyonun yaşamasını, güncellenmesini ve sıfır hata ile çalışmasını garantilemek için yaptıklarınızda gizli. Özellikle de küreselleşen tedarik zinciri içinde konsantre olunması gereken o kadar ticari mesele varken, bir şirketin müşterileri ya da tedarikçileri ile arasındaki bilgi alışverişini dert etmemesi gerekir. MAP olarak bir işletmeye kattığımız en büyük değer, standartlara uyumluluk ve küreselleşen dünyada, bölgesel farklılıkların tümünü kucaklayabilen bir bilgi ve deneyim havuzu sunmaktır.

HANGİ SEKTÖRLER EDI HİZMETİ ALIYOR?

Başta perakende ve otomotiv olmak üzere; dayanıklı tüketim, mobilya, gıda, tekstil, turizm, sağlık, ilaç, HORECA, Q-Ticaret sistemleri, DIY, finans, lojistik ve savunma sanayi alanlarında da giderek büyüyen 10'dan fazla sektörde yaygın bir ağa sahibiz. EDI uygulamalarında pazar lideri olarak, Türkiye sınırları içinde yazılım ve donanımlarını barındıran tek EDI servis sağlayıcısı olduğumuzun da altını çizmekte fayda var. Bu sayede müşterilerimize dil ve zaman dilimi farkı olmaksızın hizmet veriyoruz.

EDI TASARRUF SAĞLIYOR

Ticari ve değerli iş dokümanlarını, hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde iletmenin kabul edilen en iyi yöntemi olan EDI, dünyada elektronik ticaret işlemlerinin yüzde 85'inde kullanılıyor. Elektronik veri değişiminde altın kural; bir dokümanı ilk seferinde ve her seferinde, en hızlı şekilde, doğru adrese, doğru formatta, denetlenebilir ve tekrarlanabilir şekilde iletmektir. Şirketler doğru ve etkili elektronik veri değişimi kullanımıyla hem kurumsallaşma yolculuğunda pazarlama gücünü artırabilir, hem de kurum içi iletişimini ve kurumsal iş birliklerini güçlendirebilir. Maliyetlerden tasarruf etmek, kârlılığı artırmak, çalışan memnuniyetini yükseltmek gibi doğrudan ya da dolaylı kazançlar sağlayabilirler.

EDI'IN DOĞAYA VE ÇEVREYE KATKISI

Küresel ısınma ve iklim değişikliği maalesef ki tüm dünyayı ciddi tehlikelerle birlikte etkilerken, çevre, doğa ve kaynakları koruma konusunda şirketlere büyük görevler düşüyor. EDI sadece şirketlerin verimliliğini artırmakla kalmayıp, doğanın ve kaynakların korunmasına da katkı sağlıyor. Kağıt ve su israfını önlemek başta olmak üzere birçok alanda tasarruf sağlayan EDI'ın çevreye sunduğu katkı, kuraklık nedeniyle su kaynaklarının giderek tükendiği günümüzde çok daha önemli hale geldi. Çevre ve doğa dostu sürdürülebilir bir üretimi hedefleyen tüm şirketlere EDI kullanmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz.

Uluslararası alanda yapılan araştırmalar gösteriyor ki elektronik veri değişimi şirketlerde insan hatası kaynaklı yanlış işlemlerde yüzde 30-40; kağıt, baskı, arşiv ve saklama maliyetlerinde yüzde 35, EDI ile sürdürülen işlerin toplam maliyetlerinde ise yüzde 65-80 oranında tasarruf sağlıyor. MAP her yıl 20 bin ağaç kurtarıyor, 20 bin ton su tasarrufuna destek oluyor. Elektronik ortamda paylaşılan her 1 milyon doküman yaklaşık 130 ağacın hayatını kurtarıyor. 1 ton kağıt üretimi için 24 bin 400 litre su gerekiyor, 1 ton kağıttan ise 200 bin A4 kağıdı üretiliyor. 1 ağaçtan 7 bin 560 A4 kağıdı üretildiği göz önüne alındığında, bu büyük miktarda su israfı anlamına geliyor.

BİZE ULAŞIN