Bazen cihazda yer açmak için bazen de yanlışlıkla silinen dosyaların tamamen yok olduğu düşünülüyor. Oysa, çöp kutusundan bile kaldırılmış olsa, dosyaların tam anlamıyla silinmediğini aktaran Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, bu hedefe ulaşmanın tek yolunun dosyaların üzerine yeni veriler yazmak olduğunu belirtiyor.
Telefonlar, hard diskler ya da bilgisayarlarda hem kişisel hem de iş için birçok fotoğraf, dosya ve belge depolanıyor. Kullanıcılar, çeşitli sebeplerden bu verileri silmek isteyebiliyor ve dosyaları çöp kutusuna taşıyor. Ancak, bu işlem verilerin tam olarak silindiği anlamına gelmiyor. Silinen verilerin klasörlerde veya cihazlarda görünmese de sabit sürücülerde veya hafıza kartlarında hala yer aldığına dikkat çeken Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, silindiği düşünülen verilere profesyonel bir veri kurtarma şirketi tarafından alınabilecek hizmetlerle erişilebileceğine dikkat çekiyor.
Verilerinizi gerçekten sildiğinizden emin misiniz?
Teknolojik cihazlar, kişisel veya iş için birçok fotoğraf, dosya veya veri depoluyor. Bu veriler kimi zaman bilerek kimi zamansa yanlışlıkla silinebiliyor. Ancak teknolojik cihazlardan silinen dosyaların tamamen silinip silinmediğiyse merak konusu. Silmek istenilen dosyaların çöp kutusuna taşınmış olmasının verilerin gerçekten silindiği anlamına gelmediğini belirten Serap Günal, silme işleminin dosyaları sabit sürücüden veya hafıza kartından tamamen kaldırmadığını, bu işlemin yalnızca dosyaların cihazda kapladığı dosya adını ve alanını kaldırdığını paylaşıyor. Verilerin tam anlamıyla silinmesinin tek yolunun üzerine yeni veri yazmak olduğunun altını çizen Günal, özellikle hassas verileri olan şirketleri ve kişileri bu konuya dikkat etmeleri yönünde uyarıyor.
Hassas verilerin kalıcı olarak silindiğinden emin olunmalı
Bir dosya çöp kutusundan silinse de tam olarak silinmiş olmuyor. Hassas verileri olan kullanıcıların ve şirketlerin bu konuya özellikle cihazları elden çıkarmadan önce azami dikkat etmesi gerektiğini belirten Serap Günal, bilgilerin tamamen erişilemez olduğundan emin olmalarının kişisel verilerin güvenliği açısından da önem arz ettiğini belirtiyor. Verileri kalıcı olarak silmek için format atmanın yeterli olmayacağını da aktaran Günal, tek yolun silinen verilerin üzerine farklı veriler yazılması olduğunu hatırlatıyor.
"Verilerinizi yanlışlıkla sildiyseniz umutsuzluğa kapılmayın"
Kullanıcıların herhangi bir dosyayı cihazlarından yanlışlıkla sildiğinde ilk yaptıkları şey güvenilir olmayan veri kurtarma yazılımları kullanmak oluyor. Ancak bu eylem, geri dönüşü olmayan bir durum yaratabiliyor. İndirilen yazılım silinen dosyaların üzerine veri yazabiliyor ve dosyalar tamamen silinebiliyor. Yanlışlıkla silinen verilerin geri kurtarılabilmesi için kullanıcıların yapması gereken ilk adımın cihazı kapatmak olduğunu aktaran Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, bu eylemin dosyaların üzerine herhangi bir veri yazılma olasılığını önleyeceğini ve silinen verilerin cihazın sabit sürücüsünde veya hafıza kartında güvende kalacağını belirtiyor. Yanlışlıkla herhangi bir veriyi silen kullanıcıların umutsuzluğa kapılmaması gerektiğini de belirten Günal, mutlaka profesyonel bir veri kurtarma şirketinden destek almaları gerektiğini vurguluyor.