Kopyayı yakalıyor, karakter analizi yapıyor

GİRİŞ TARİHİ: 27.01.2022 GİRİŞ TARİHİ: 11:25 SON GÜNCELLEME: 27.01.2022 11:26
İki yıl içinde 20 milyon TL değerlemeye ulaşan online konferans uygulaması Uniteroom, hareket dedektörü ile öğrencinin kopya çekmek için kafasını sağa sola çevirip çevirmediğini algılıyor, şirketlerin işe alım operasyonlarında karakter analizi yapabiliyor.

PARA RÖPORTAJ/ ÜRÜN DİRİER Uniteroom, hem eğitim kurumları hem de şirketler için geliştirilmiş yapay zeka tabanlı bir interaktif konferans uygulaması. Uygulamayı global rakiplerinden ayıran ise, sınavlarda hareket dedektörü ile öğrencinin kopya çekmek için kafasını sağa sola çevirip çevirmediğini algılayarak öğretmene bildirmesi, şirketlerin işe alım operasyonlarında karakter analizi yapabilmesi gibi ilginç özelliklerinin bulunması. İki yıl önce kurulan ve 20 milyon TL değerlemeye ulaşan şirketin kurucuları Mustafa Burak Dost ve Avni Burak Özşahin sorularımızı yanıtladı.

Uniteroomu tanıtabilir misiniz, fikir nasıl doğdu?

Mustafa Burak Dost: Digitech çatısı altına kurulan Uniteroom için "interaktif online konferans ve sistem yönetimi platformu" diyebiliriz. Sunduğu yenilikçi çözümler dolayısıyla yeni nesil online eğitim ve kurumsal toplantı, seminer ve konferans uygulamaları sunuyoruz. Özellikle eğitim dünyasına büyük bir konfor getireceğini düşündüğümüz Uniteroom, 2 buçuk yıl önce üniversitede aldığım ek ders esnasında, eğitmenin daha anlaşılabilir olması için kullandığı yardımcı aplikasyonlar sayesinde gelişen bir proje. Birden fazla programın aynı anda çalışması yerine tek bir platformdan tüm ihtiyaçları karşılayabilmesi fikriyle yola çıktık. Ortağım Avni Burak Özşahin ile beraber bu fikir için hemen harekete geçtik ve Aralık 2020'de Digitech'i kurduk. 5 ay içinde de alanında tecrübeli isimlerden oluşan ekibimizi oluşturduk. Proje, pandemi öncesinde hayata geçse de böyle bir sistemin gerekliliğini öngörebiliyorduk. Pandemi dönemi ise bize olan ihtiyacı ve talebi artırdı. Uniteroom'u eğitim kurumları ve şirketler için iki yapıda hizmet sunmak üzere geliştirdik. Okullara/akademilere ayrı, şirketlere ayrı modüller ve arayüzler sunuyoruz. Özellikle pandemi döneminde artış gösteren online eğitim, konferans veya toplantı gibi tüm görüşmeler Uniteroom ile çok daha zahmetsiz bir şekilde yapılabiliyor.

Global rakipleriniz bir hayli üstün. Sizin onlara göre farkınız ne ve nasıl pazarda yer bulmayı düşünüyorsunuz?

Avni Burak Özşahin: Uniteroom'u hayata geçirirken özellikle dünya çapında kullanılan ve bugün pazarın öncüleri konumunda olan platformlarda olmayan özelliklere yoğunlaştık. Zirveler, organizasyonlar, seminerler ya da webinarların 1000+ kişi katılımcıyla, üstelik çok daha interaktif yapılabilmesine olanak sağlıyoruz. Bu tarz bir teknoloji Türkiye'de ilk. Uniteroom yazılımının arka tarafında kullandığı makine öğrenimi teknolojisi sayesinde kişilerin raporlama ve analizleri herhangi bir efor sarf etmeden gerçekleştirmeleri mümkün. Uniteroom'un en ayırt edici özellikleri kişilerin test ortamına katılmadan kimlik doğrulama yapabilmesi ve bilginin ve en doğru şekilde ölçülmesine olanak sağlaması. Bir diğer ayırt edici özelliğimiz ise şirketlerin İK departmanları, "Uniteroom İK analiz" programı sayesinde işe alım sürecinde binlerce CV'nin üzerinden geçmek zorunda kalmadan, programın karakter analizi özelliğiyle, kişinin istenilen kriterlere uyup uymadığını kolaylıkla tespit edebiliyor. Bunların yanı sıra, birçok rakibe oranla fiyatlarımız daha uygun. Ayrıca global rakiplerde ses ve video aktarımı 8 saniye gecikmeliyken; Uniteroom 3 saniye gecikmeyle bu alanda lider konumda.

Yeni nesil eğitim platformu derken ne demek istiyorsunuz, biraz açar mısınız?

Mustafa Burak Dost: Eğitim ekosisteminde online eğitim, gelişen teknolojiyle birlikte büyük bir yükseliş gösteriyor. Özellikle salgın nedeniyle alınan tedbirler arasında bulunan tüm eğitim sisteminin online yapıya dönmesi, yeni nesil eğitim sisteminin gelişmesine yol açtı. Yeni nesil derken çağın gerektirdiği online eğitimi ve ortaya çıkardığı yeni ihtiyaçları kastediyoruz. Eğitim, özellikle yapay zeka ile birlikte farklı bir noktaya doğru gidiyor. Yeni normal, kişiye özel içerik ve yöntem hazırlanması olacak. Uniteroom da bu öngörüyle geliştirilen, eğitim alanındaki son teknolojileri bir araya getiren ve bu alandaki tüm ihtiyaçları tek bir panel üzerinden sunan kısaca yüz yüze eğitim deneyimini birebir online'a taşıyan bir sistem. Canlı video konferans, sınav, haberleşme ve raporlama gibi modüllerle eğitim kurumunun ihtiyacına uygun yeni nesil çözümler sunuyoruz.

Kaç kişilik bir ar-ge ekibiniz var? Ne kadarlık yatırım yaptınız ya da aldınız?

Avni Burak Özşahin: Toplamda 17 kişilik bir ekibimiz var. Ve tamamı yazılımcılardan oluşuyor. Temmuz ayında girdiğimiz yatırım turunda 20 milyon TL değerlemeye ulaştık. Amacımız, 2022 yılı içinde ulaşabildiğimiz kadar kurumsal ve akademik kurumlara Uniteroom'u tanıtmak ve kullandırmak. Akabinde yılın ilk çeyreğinin sonunda ikinci yatırım turuna çıkarak global olma yolundaki ilk adımlarımızı atmak.

Online eğitimin en büyük handikapları neler? Siz bu handikaplara ne gibi çözüm önerileri sunuyorsunuz?

Mustafa Burak Dost: Türkiye'de yapılan araştırmaların verileri incelendiğinde, online eğitimin faydalı yönlerinin olduğu belirtilse de, etkileşimin kısıtlılığı, derse aktif katılamama, bireysel farklılıklara uygun olmaması, derse girişte sorun yaşanması, altyapı ve fırsat eşitsizliği, içerik ve materyal eksiklikleri olduğu ifade edilmekte. Bizler de bu süreçte çok sayıda, bağlantı kopması gibi teknik aksaklıklar, ödevlendirmenin ve ödev takibinin nitelikli olmaması, doğru bir ölçme-değerlendirme yapılamaması, sınavlarda kopya çekme meyili gibi türlü sorunlar yaşandığına şahit olduk. Uniteroom'u geliştirirken amacımız, hayatımızda kalıcı bir yer edineceğini düşündüğümüz online eğitimde yaşanan tüm bu sorunların önüne geçmek, yüz yüze eğitim deneyimini birebir online'a taşmak ve öğrencilere daha verimli bir ortam sunmaktı. Uniteroom'un sunduğu en büyük avantaj video konferans uygulamalarında birden fazla panel ve platformun aynı anda kullanılması zorunluluğunun önüne geçmesi. Bizler ihtiyaca uygun hazırladığımız iş/eğitim yönetimi panelimizle, kullanıcıların tek bir yerden tüm ihtiyaçlarını giderebiliyoruz.

Katılımcıların eğitime motivasyonu için ne sunuyorsunuz?

Mustafa Burak Dost: Eğitim için oluşturduğumuz yapıda, admin/eğitmen arayüzleri ve yetkilendirmeleri sayesinde okul hiyerarşisi içinde bir işleyiş sağlanmakta. Uniteroom, herkes tarafından kolaylıkla kullanılabilen farklı dil seçenekleri, oyunlaşmış ödül sistemleri ve diğer modülleriyle öğrenciyi eğitim sistemi içinde motive tutmayı amaçlıyor. Öğrencinin kendini değerlendirmesini ve ders takibini kolaylaştırırken, eğitmenin de öğrenciler için en şeffaf ve doğru değerlendirmeler yapmasını sağlıyor. Sınav oluşturma ve notlandırma modülleri birlikte çalışıyor. Böylece eğitmen sahip olduğu verilerle kolay ve adil bir değerlendirme yapma şansına sahip oluyor. Uniteroom'un en ilgi çekici kısmı ise arka tarafta yapay zekanın çalıştığı sınav modülü. Yapay zeka destekli sistemimiz sayesinde, belirlenen kurallar çerçevesinde, hareket dedektörleri katılımcıları sınav süresi boyunca anlık takip ediyor ve öğrencinin yeni bir sekme açması, kafasını sağa-sola çevirmesi gibi aksi bir durumda rapor şeklinde gözetmene veya sınav sorumlusuna iletiyor. Böylelikle etik ve adil bir sınav ortamı yaratılırken, öğrencilerin bilgi düzeyi de en doğru şekilde ölçümlenebiliyor.

Online eğitimde size göre kurumların dikkat etmesi gereken önemli noktalar neler?

Avni Burak Özşahin: Her şeyden önce her eğitim kurumunun kendine özel bir programı olması gerekiyor. Çevrimiçi eğitimde, eski taleplerle pandemiden sonra oluşan talepler birbirinden çok farklı. Geçtiğimiz 2 sene içinde gördük ki, kullanıcının isteklerini programına adapte edebilmiş olan yeni nesil eğitim platformları alışılagelmiş olanlardan çok daha başarılı. Yeni nesil eğitim platformları, dersi yönetecek olan kişi ve kurumların inisiyatifine bırakarak, akıcılık ve yaratıcılığa yardımcı olacak altyapısal donanıma göre kurgulanırlar. Bu platformlarda, kullanıcılara tek bir panelden hızlı adımlarla isteklerini karşılayabilecekleri arayüzler sunulur. Bu nedenle eğitim kurumları yeni nesil çevrimiçi platformları takip etmeli.

Türkiye online eğitimde dünyaya göre nasıl bir konumda?

Mustafa Burak Dost: Pandemi öncesinde örgün eğitim veren bazı üniversiteler, yüz yüze eğitimi desteklemek amacıyla bu sistemin basit halini kullanıyordu. Fakat online eğitim, son iki senede altın çağını yaşadı. Online eğitimle eğitim gören kişi sayısı 300 milyon civarındayken 2020 yılı başında bu sayı 1.38 milyar civarına sıçradı. Online eğitimle ilgili ülkemizdeki duruma baktığımızda ise sürece olan adaptasyonun uzun sürdüğünü söyleyebiliriz. UNICEF'in açıkladığı, Türkiye'nin de içinde olduğu bir rapor Türkiye'de en az 6 milyon öğrencinin uzaktan eğitim için gerekli cihazları, başta internet erişimi olmak üzere gerekli imkanlara sahip olmadığını gösteriyor. MEB'in de açıklamasına göre ülkemizde uzaktan eğitime erişebilen öğrenci sayısı 9 milyon 600 bin. Video konferans uygulamalarının verimi, teknik altyapı gibi unsurlardan önce çok sayıda öğrencinin online eğitime erişememesi gerçeği var. Dolayısıyla Türkiye online eğitimde sınıfta kalan ülkelerden.

Eğitim dışında kurumlara özel ara yüzlerle geliştirerek toplantı-eğitim seçenekleri de sunuyorsunuz. Burada da yine aynı global rakipleriniz var. Satışlarınız nasıl?

Avni Burak Özşahin: Uniteroom, eğitim kurumlarının olduğu kadar şirketlerin de online görüşmelerde hayatını kolaylaştıran birçok avantaja sahip. Faaliyete geçtikten kısa süre içinde Türkiye'nin büyük şirketleri tarafından talep görmeye başladık. Pandemiyle birlikte sayıları yoğun bir şekilde artan online toplantılarda aradıklarımız, taleplerimiz değişti ve gelişti. Daha hızlı, interaktif, katılımcı sınırı olmayan, kolay kullanılabilir olan ve her şeyin tek panel üzerinden yürütüldüğü online toplantılar istiyoruz. Geliştirdiğimiz yazılım sayesinde bu vaatlerin hepsini yerine getiriyor aynı zamanda kurumların ihtiyacına uygun özel ve özgün arayüzler de tasarlıyoruz. Böylece, ister büyük ister küçük etkinlik ve toplantılar olsun, büyük salonlara kaynak harcanması gerekmiyor. Ayrıca, kurum karşı tarafa da teknolojiyi bilen, kullanan çok daha kurumsal, profesyonel ve vizyoner bir algı sunuyor. Çok daha büyük kurumlar ise 1000+ kişi katılımcıyla yapılabilmesine imkan sunduğumuz toplantıları yine daha az maliyetle iki kat daha hızlı gerçekleştirebiliyor. Bununla birlikte Uniteroom'un en önemli özelliği; kurumların ekiplerini kolayca takip edebileceği, onların daha etkin ve verimli, hatta planlı çalışmasını sağlayacak imkanlar da sunuyor olması. Kurumlara özel hazırladığımız webinar, filigran, haberleşme, anket ve analiz modülleri de iş süreçlerini kolaylaştırıyor. Örneğin, herhangi bir kararla ilgili çalışanlarından fikir almak isteyen kurumlar, Uniteroom'un özel arayüzünde duyurular yapabiliyor, anketler açabiliyorlar. Çalışanlarını teker teker analiz edebiliyor ve iş verimliliklerini net bir şekilde anlık olarak görebiliyorlar.

B2B yapısında gerçekleştirdiğimiz satış modelimizde, son kullanıcılar için çalıştıkları veya okudukları kurumların kendi logolarını ve renk seçimlerini panellerine uygulama imkanı sunuyoruz. Kurumların web uzantılarına -.uniteroom.com ekleyerek kurum altında kayıtlı tüm kullanıcıları panelimize yönlendiriyoruz. Kullanıcıların sisteme girdiklerinde yabancılık hissetmediği, kurum sahiplerinin de lisanslı olarak kendi geliştirdikleri bir ürünmüş hissi içinde diledikleri gibi kullandıkları bir ortam yaratıyoruz.

Bu pazarda ne tür sorunlar var, ne tür talepler alıyorsunuz? Kullanıcılar en çok neden mutsuz?

Mustafa Burak Dost: Görüşmelerimizi ve demolarımızı B2B yapısında gerçekleştirmemizin en büyük nedeni; hali hazırda var olan online platformların belirli kuralları olması ve sınırların dışına çıkılamaması. Buna ek olarak istenilen toplantı yapılarının her zaman aynı olmaması kullanıcıların mutsuz oldukları konulardan bazıları. Bu noktada teknolojik altyapı ve özellikler bakımından rakiplerinden eksik kalan bir noktası olmayan ve her gün üstüne koyan bir platform olarak istenilen tüm senaryolara uygun hale gelebiliyor olmak bizi farklı kılan özelliklerimizden. Kullanacak olan kurum ve kuruluşların istenilen yapıda kullanıma hazır hale getirilip sunulması Uniteroom'un esaslarından. Eğitim ve yönetim sistem yazılımlarının ve video konferans yazılımlarının tek bir panelde birbiriyle dinamik bir şekilde haberleşiyor olması, son kullanıcıdan admin tarafına kadar herkesin rahatlıkla kullanılmasının önünü açıyor.

Global rakiplerinize göre bütçelendirmeyi nasıl planladınız? Yerli bir yazılım olduğuna göre daha mı ulaşılabilir fiyatlar geçerli?

Avni Burak Özşahin: Uzun bir AR-GE süreci geçirdik. Bu süreçte global rakiplerimizi iyi analiz ettik. Yerli bir yazılım olarak Uniteroom ile daha kaliteli aynı zamanda daha uygun bir fiyat politikasıyla pazarda yer almayı hedefledik. Global rakiplerimize göre daha rekabetçi fiyatlar verebilmek; sadece fiyat olarak değil aynı zamanda performans, kullanılabilirlik ve kullanıcı ara yüzleri ile ayrışabilmek Uniteroom'u rakiplerinden ayıran özellikler. Uniteroom, fiyat ve performans olarak diğer rakip platformlara göre daha ulaşılabilir şekilde kullanıcılarını karşılıyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.