'40 Metotla Kariyerini ve Kişiliğini Parlat' isimli kitabıyla Yılın En İyi İnsan Kaynakları ve Kariyer Kitabı ödülünü kazanan UiPath Avrupa Başkan Yardımcısı Tansu Yeğen, insanın beyninin kapasitesinin binlerce hatta milyonlarca kez artırıldığını ifade etti. Yeğen, teknolojiyi kullanarak daha hızlı karar alan 'artırılmış insan' teknolojisi ve aynı değerlere sahip çalışanların oluşturduğu şirketlerin mükemmel takım çalışmalarına imza atma imkânı bulduğunu söyledi.
İletişim ve İşletme Bilimleri Enstitüsü (İBE) tarafından 24-28 Ocak 2022 tarihinde düzenlenecek Human Week Zirvesi'nin başlamasına kısa süre kaldı. İş dünyası ve İnsan Kaynakları (İK) yönetimleri için altın niteliğinde kararlar alınması beklenen organizasyon için kayıtlar devam ediyor. Etkinliğin konuşmacıları arasında yer alan Yeğen, iş dünyasında kurum kültürünün önemi ve teknolojiden destek alarak çok daha etkili kararlar verebilen insan anlamına gelen 'artırılmış insan' teknolojisinin faktörlerini açıkladı.
Artırılmış insan teknolojisi hesap makinesi ile başladı
Teknolojik gelişmelerde önemli bir çağ başlatan hesap makinesinin insanları arttırılmış insan konumuna taşıdığını belirten Yeğen, "İlk hesap makinesi beynimizin kapasitesinin genişletilmesine yardımcı oldu. Ardından çıkan bilgisayarlar ve cep telefonları ile sıkı şekilde artırılmış insanlar olduk. 2030'lara doğru giderken konuşulan rakamlarda insanın beyninin kapasitesinin binlerce hatta milyonlarca kez artırıldığı konuşuluyor. Artırılmış insan demek teknolojiden destek alarak çok daha fazla etkili kararlar insan demektir. Bu sebeple teknolojiyi kullanmak artık hayatımızın olmazsa olmazı haline geldi. İster CEO olun ister çağrı merkezinde çalışın, o teknolojik desteği almaya mecbursunuz" dedi.
Tansu Yeğen, "Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, geleceğe doğru ilerlemede insanın sahip olması gereken en önemli beceri iletişim becerisidir. İnsan Kaynakları (İK) için en önemli kavramlardan olan iletişim becerisinin içinde de samimiyetin ve şefkatin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunları başarılı bir şekilde yapıp teknolojiyi kullanıp kendilerini artırılmış insan konumuna taşıyabilenleri çok parlak bir gelecek bekliyor. Dolayısıyla insanların kendine yatırım yapması gerekiyor. Her gün kendime kendi becerilerimi artırmak için nasıl bir yatırım yaptığımı soruyorum mesela. Dünya çok hızlı ilerliyor ve inanılmaz bir rekabet var. Cep telefonu ve bilgisayarın haricinde yapay zeka ile birlikte potansiyel bir yıkım geliyor ve buna adapte olmak zorundayız" ifadelerini kullandı.
Türkiye'de nüfusun genç olması büyük avantaj
Türkiye nüfusunun genç olmasının büyük bir avantaj olduğunu kaydeden Yeğen, "Bu genç nüfusu iyi kullanmamız gerekiyor. Genç arkadaşlar da metaverse gibi yeni teknolojilerde yerlerini almak zorunda. Kariyerimde birçok yabancı şirkette çalıştım. İnanılmaz bir pazarlama bütçeleri gördüm. Tek baktığım şey trendler oldu. Bütün arkadaşların trendlerin nereye doğru gittiğini takip etmesi gerekiyor" dedi.
Tansu Yeğen, geçtiğimiz günlerde 40 Metotla Kariyerini ve Kişiliğini Parlat isimli kitabıyla Platin İş Kitapları Ödülleri'nde Yılın En İyi İnsan Kaynakları ve Kariyer Kitabı ödülünü kazandı.