Torbadan karşılıksız çek ve kredi borcu affı çıktı
TALHA APAK TBMM Başkanlığına sunulan ve torba yasa olarak bilinen "Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" teklifine göre, birçok konuda yeni düzenlemeler geliyor. İlgili kanun teklifi TBMM'de gerekli görüşmeler sonrası kabul edileceği, akabinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaşması bekleniliyor. Başta, karşılıksız çıkan çek ve aksayan kredi borcu nedeniyle karar listede yer alanlara getirilen af ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin 2023 sonuna kadar uzatılması olmak üzere düzenlemenin öne çıkan önemli kısımları, iş bu yazımız konusu olacaktır.
KARŞILIKSIZ ÇEK DÜZENLEYENLER KARA LİSTEDEN ÇIKARILIYOR
Bilindiği gibi, karşılıksız çekten dolayı alacaklının şikâyetçi olması durumunda, borçlu karşılıksız kalan çek bedelinin yanı sıra bir de adli para cezası ödemek zorunda olup, bu para cezasını süresinde ödeyememesi durumunda hapis cezası ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu uygulama dışında, kişiler karşılıksız çekten dolayı Merkez Bankası'nın "kara listesi"ne alınıyor. Yeni torba yasayla ana para veya taksit ödemeleri 1 Ekim 2022'den önce olan karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş, senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişilerin ve kredi müşterilerinin, borçlarının ödenmesi geciken kısmının 1 Haziran 2023'e kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtları (kara liste) dikkate alınmayacak.
KKM SİSTEMİ UYGULAMA SÜRESİ UZATILIYOR
2022 yılı sonuna kadar yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında, dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çeviren mükelleflerin bu kapsamda açılacak mevduata tahakkuk ettirilecek faiz ve kar payları ile diğer kazançları istisna kapsamına alınıyor. Düzenleme ile Türk lirasına çevrilmesi gereken yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilmesi gereken son tarih 31 Aralık 2023 olarak belirlenecek. Cumhurbaşkanına, istisnayı, 31 Aralık 2023 tarihine kadar her bir geçici vergi veya yıllık hesap dönemleri sonu itibarıyla kurumların bilançolarında yer alan yabancı paralar için ayrı ayrı veya birlikte uygulatma konusunda yetki veriliyor.
DİĞER ÖNEMLİ DÜZENLEMELER
Yeni torba yasayla vergisel ve mali konulara ilişkin çok sayıda Kanunlarda yeni düzenleme ve değişiklikler öngörülüyor. Buna göre;
İşyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda, günlük 51 TL'ye kadar nakit yemek yardımı vergiden istisna tutuluyor.
İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olmak üzere 30 Haziran 2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılan aylık bin lirayı aşmayan ödemelerin SGK primine esas kazanca dahil edilmemesi ve bu tutar üzerinden gelir vergisi hesaplanmaması(istisnası) öngörülüyor.
Elektrik, su, doğalgaz gibi abonelik sözleşmelerinden kaynaklanan, 15/8//2022 tarihine kadar icra takibi başlatılmış bulunan ve her bir takip dosyası itibarıyla asıl alacak ve ferileri dâhil iki bin lira ve altındaki alacakların küçük tutarlı icra takiplerinin sonlandırılmasını özendirmek amacıyla bu alacakların değersiz alacak yazılması ve işletme kayıtlarından çıkarılması öngörülüyor.
Covid-19 salgınının yayılmasını önlemek amacıyla 11 Mart 2020 tarihinden itibaren verilen ve ilgilisine tebliğ edilmemiş olan idari para cezalarının tebliğ edilmemesi, tebliğ edilmiş olan cezaların tahsilinden vazgeçilmesi, bu düzenlemenin yürürlük tarihinden önce işlenen söz konusu kabahatler için idari para cezası verilmemesi, tahsil edilmiş olan idari para cezalarının ise iade edilmemesi öngörülüyor.
Ayrıca yenilenebilir enerjide vergi muafiyetinin 25 kW'den 50 kW'ye çıkarılması, melek yatırımcıya indirim uygulamasının süresinin 2027 yılı sonuna kadar uzatılması, şirketlerde sermaye azaltımında vergilemeye açıklık getirilmesi, Covid-19 döneminde uygulanan kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret destekleri nedeniyle kesilen cezalar için yeni düzenleme getirilmesi gibi konular da bu torba yasayla gündeme gelecek önemli konular arasındadır.