Ideathon üzerinden çözüm üretmek...
PARA OYUN/ ALİ EFE İRALI Bu hafta rotamızı biraz değiştireceğiz. Aslında birbirlerine benzeyen ama uygulama süreci bakımından oldukça farklı olan iki kavramı konuşacağız. Birincisi ideathon (fikir maratonu ya da gruplara dayalı beyin fırtınası şeklinde düşünebilirsiniz) ikincisiyse oyunlaştırma (gamification). Önce ideathon'dan başlayalım… Bir probleme çözüm üretmek için belirli bir soru listesi (ölçeksiz-yapılandırılmış ya da yarı-yapılandırılmış) ile hazırlanabilecekken, vaka incelemesi şeklinde farklı senaryolar üzerinden üretilebilecek yol haritalarını da kapsayabiliyor. Farklı gruplar bir araya gelip birbirlerinden farklı ya da benzer konulara odaklanarak, problemlere çözümler üretiyorlar. Aslında bildiğiniz çalıştayın daha teknik anlamda yönlendirmeye maruz bırakılarak kontrollü biçimde bir tatlı rekabete dönüştürdüğünüz hali. Tam bu noktada, bir ödüllendirme ya da rekabete dayalı sonuçlandırma süreciyle ilerleme kaydetme referansı da sunuyorsanız, oyunlaştırmanın temel özelliklerini entegre edebiliyor oluyorsunuz. Bu da sizlere probleme yönelik ortaya çıkacak temel çözüm önerilerinin çeşitlenmesine ve hızlı sonuçlar elde etmenize fayda sağlıyor. Bir de bunu sahada görelim…
IDEATHON İLE AKILLI ŞEHİR ÇÖZÜMÜ ÜRETMEK
İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ), yaz okulu programı başlığı altında verdiğim Integrated Marketing Communications dersi kapsamındaki öğrencilerimle farklı bir saha çalışması yapmayı planladım. 10 Temmuz-5 Ağustos arası İAÜ'nün düzenlemiş olduğu Delightful İstanbul kapsamında ITMQ University, Estonian Entrepreneurship University of Applied Science, University College London, Romanian American University, Fachhochschule Dortmund, Peter The Great St. Petersburg Polytechnic University, Lomonosov Moscow State University, University of Bradford ve Effectus University'den gelen 33 öğrenciyle planı uygulamaya aldık. Fark Labs TEKMER ve Arya Women Investment Platform'un olağanüstü çabası ve desteğiyle birlikte hocalarım Dr. Burcu Girginer, Günseli Öneş ve Işıl Gökalp koordinatörlüğünde, mentörler Ayça Atmaca, Zeynep Yumrutaş, Asiye Bahar Tabanlı, Öztuğ Çıtak'ın yönlendirmeleriyle gerçekleşen çalışmada akıllı şehir teması etrafında vaka incelemelerine odaklanıldı. Bu vesileyle çalışmayı koordine eden değerli hocalarım ile çok değerli mentörler Ayça Atmaca, Zeynep Yumrutaş, Asiye Bahar Tabanlı, Öztuğ Çıtak'a da bir kez daha teşekkürlerimizi iletmiş olayım. Türkiye'nin akıllı şehirler bağlamında ulusal ve uluslararası farkındalığının özelleştirilmesine yönelik bir süreç işletildi. Öğrenciler, ürün geliştirme, müşteri edinimi, tutundurma, risk yönetimi ve planlama başlıkları altında bir yol haritası hazırladılar. E oyun bağlamı nerede diyecek olursanız, rekabet ve kazanımın puanlama teknikleriyle birlikte gündeme alındığı bir mekanizma inşasından bahsedebilirim. Final sınavı mahiyetinde bir değerlendirmeye, yaptıkları sunumlar üzerinden dahil oldular. Böylece hem Rusya, Romanya, Birleşik Krallık, Pakistan, Almanya, Gana, Hırvatistan, Japonya ve Çin gibi ülkelerdeki gençlerin gözünden bir Türkiye perspektifi oluşturuldu; hem de öğrencilerin farklı kültürler ile eş doğrultuda formal bir beyin fırtınasını deneyimlemeleri sağlandı. Çok yönlü bir kazan kazan durumundan bahsediyoruz ve bu süreç, aslında girişimciliği merkezine alan eğitim modelleri için oldukça paha biçilmez bir fayda oluşturuyor. Herkes mutlu, eğitim amacına uyuyor, çıktılar fayda sağlayan ve gerçek çıktılar oluyor. Kısacası, kuramsal anlatılan sahada test ediliyor. Problem belli, çözüm de oyunun mekaniklerini ve beyin fırtınası geleneğini kullanan bir sistematik çerçevede kendini bulduruyor. Pek çok kurum ve kuruluşun bu tür uygulamaları kendi çalışanlarını dahil edecekleri biçimde kurguladıklarını biliyoruz. Ama biraz daha ödül ve rekabet mekanizmalarının devreye alındığı anlarda çok daha katılımcı olmaya yönelten bir sistemin de oluşturulmasının önemli olduğunun altını çizmek gerekiyor. Bu konu hakkında pek çok çalışma var ama University of Washington, Center 21st Century Liberal Learning'in gerçekleştirdiği ideathon çalışmalarındaki öğrenci geribildirimlerini dinleyerek ne demek istediğimi daha iyi anlayabilirsiniz.
AKIL AKILDAN ÜSTÜN
Çok klişe gibi gelmesin ama farklı kültürlerin bir araya gelerek oluşturdukları sinerji, gerçekten de farklı sonuçlar elde edilmesini sağlıyor. Belki de bu yüzden oyun endüstrisinin hem felsefi-kuramsal hem de pratik-uygulama süreci bağlamındaki dinamiklerinin, çok yönlü uluslararası kimliklerle birlikte farklı sektörlere adapte edilebileceğini düşünmekte fayda var. Başarı, sadece bireysel değil, grup dinamiği içerisinde bürünülen rolle güçleniyor. Dolayısıyla problemin karşısına bir değer önerisi ile gidebilmek için, doğru tespiti yapabilecek ölçüde gruplar oluşturmakta şüphesiz ki fayda var…