Garanti BBVA'dan 'çevreye ne kadar zararım var?' uygulaması
PARA RÖPORTAJ/ AYFER ARSLAN Küresel ısınma, hızlı nüfus artışı, doğal kaynakların hızla kirlenmesi ve azalması nedeniyle gezegenimiz artık alarm veriyor. Son yıllarda ise bu konudaki farkındalığın ve duyarlılığın artması gelecek açısından umut verici. Kurumlar artık büyüme stratejilerini sürdürülebilirlik ekseninde şekillendiriyor. Sürdürülebilirliği yıllardır kurum stratejisinin temeli olarak gören Garanti BBVA da bu kurumların başında geliyor. Faaliyetleri ve Banka'nın geleceğe dair iş stratejisi sürdürülebilirlik ekseninde oluşturuluyor.
Dünya bankacılığına baktığımızda da bu yöne doğru bir dönüşüm görülüyor. Sürdürülebilirlik alanında birçok ilke imza attıklarını söyleyen Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akdemir Evlioğlu, sürdürülebilir finans alanındaki ürün ve hizmetlerinin sayısının 50'nin üzerine çıktığını belirtiyor. Evlioğlu'na göre, bireylere, kurumlara ve topluma sağlayacakları fayda sadece müşterilerinin finansal ihtiyaçlarıyla sınırlı değil. Zira sürdürülebilir bir gelecek adına birçok farklı ve kritik risk söz konusu. "Biz de bu risklerin farkındayız" diyen Evlioğlu, bu bilinç ile iklim kriziyle mücadelede sürdürülebilirliği yıllardır işlerinin odağına koyduklarını ifade ediyor. Banka, dünyamıza ve geleceğimize iyi bakmak için kendi faaliyetlerinden kaynaklanan çevresel etkileri tabana yaymış oldukları uygulamalar ile en aza indiriyor. Hedef; Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınması ve düşük karbonlu ekonomiye geçişine katkıda bulunmak. Son olarak ise bireysel müşterilere yönelik 'Ekolojik Sayfası'nı hayata geçirdi. Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Işıl Akdemir Evlioğlu ile yeni uygulamalarını ve hedeflerini konuştuk.
Ekolojik Sayfası ile toplumda nasıl bir farkındalık yaratmak istiyorsunuz?
Kurumlar kadar bireyler olarak da hepimizin bu konudaki farkındalığının artmasını, karbon ayak izi dediğimiz etkiyi birey olarak azaltmak yönünde hareket etmeyi çok önemli buluyoruz. Dolayısıyla müşterilerimizi de sorumluluk odaklı bu dönüşümün bir parçası olması için teşvik ederek, sürdürülebilirlik alanında kendilerine sosyal ve çevresel hedefler koymalarına yardımcı olmak istedik. Garanti BBVA Mobil'de yer alan 'Durumum' alanında müşterilerimizin karbon ayak izlerini görmelerini sağlayan Ekolojik sayfasını devreye aldık.
Bu sayfadan müşteriler hangi bilgilere erişecek? Hedefleriniz nedir?
'Ekolojik Durumum' alanında ilk etapta müşterilerimizin yıl boyunca yaptığı elektrik, su, doğal gaz ödemeleri ve akaryakıt harcamaları üzerinden karbon ayak izini hesaplıyoruz ve müşterilerimiz dilerlerse kendi onaylarıyla karbon ayak izlerini görebiliyor ve düzenli takip edebiliyor. Ekolojik durumum alanını, hepimizin çevre üzerindeki etkisini anlamaya yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda bu etkiyi azaltmak için kişiye özel fikirler ve öneriler sunmak üzere tasarladık. Müşterilerimizin karbon ayak izlerini azaltmalarına destek olmayı hedefliyoruz. Dijital ekstre tercihi, mobilden müşteri olma gibi sürdürülebilir adımlar atan müşterilerimiz adına da 'ecoDrone' ile ulaşması zor alanlara tohum topu bırakarak iklim krizi ile mücadelelerine katkıda bulunacağız. Ancak henüz yolun başındayız. Uygulamamızda bu anlamda sürdürülebilir alışkanlıklar kazandırmak üzerine çok daha fazla tavsiyeyi ve kurguyu hayata geçirmeye devam edeceğiz.
Tüzel müşterilere yönelik uygulamalarınız da olacak mı?
Bir sonraki adımımız, tüzel müşterilerimizin karbon ayak izlerini hesaplamak ve çevresel etkilerini en aza indirebilecekleri çözümlere ulaşabilmelerini sağlamak olacak. Bugün artık bireyler şirketlerin çevreyi koruyan faaliyetler içinde olmasını daha çok talep etmeye, tercihlerini öncelikle bu alanda hassasiyet gösteren markalardan yana kullanmaya başladı. Biz de tüzel müşterilerimizin daha sağlıklı ve verimli bir ticaret hayatına adım atabilmeleri için hem finansal sağlık hem de sürdürülebilirlik yolculuklarında yanlarında olmaya devam edeceğiz.
Peki karbon ayak izi nedir? Karbon ayak izimizi düşürmek neden bu kadar önemli?
Karbon ayak izi; insan kaynaklı faaliyetler sonucu üretilen başta karbondioksit olmak üzere sera gazlarının atmosfere salınması sonucu ortaya çıkıyor. Kişisel açıdan parmak izi neyse dünyamız için de karbon ayak izi aynı anlama geliyor. Attığımız ya da atmadığımız her bir adımla doğaya bizden bir iz bırakıyoruz. Bu ne kadar az olursa o kadar iyi. Çünkü neden olduğumuz karbon ayak izi dünyamızı daha çok ısıtarak küresel ısınmaya, küresel ısınma ise çağımızın en büyük krizi olan iklim değişikliğine neden oluyor.
Karbon ayak izini düşürmek için bireylere önerileriniz nelerdir?
Alışkanlıklarımızda yapacağımız ufak ancak sürdürülebilir değişikliklerle işe başlamak mümkün. Kısa mesafelerde yürümeyi ya da bisiklete binmeyi tercih etmek, daha uzun mesafelerde ise toplu taşımaya binmek ya da aracımızı paylaşımlı olarak kullanmak. Enerji israfından, aşırı tüketimden kaçınmak. Seyahatlerde, alternatifi varsa uçak yerine farklı toplu taşıma araçlarını tercih etmek. Et tüketimini sınırlandırarak sebze ağırlıklı beslenmek. Yenilenebilir enerji kullanmak. Alışveriş yaparken yerel üreticileri tercih etmek. Evden çıkan atıkları azaltmak ve yeşil alanları korumak, bireysel olarak yapabileceğimiz basit ama etkili yöntemlerdir.
Peki kurumlar bu konuda neler yapabilir?
Enerji verimliliği sağlayacak teknolojiler kullanmak ve geliştirmek. Etkili atık yönetimi yapmak. Fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynakları kullanmak ve bunun için uygun altyapı ve sistemler geliştirmek. Karbon yakalama ve depolama teknolojileri geliştirmek. Yeşil alanları korumak ve geliştirmek. Karbon ayak izini azaltan ormanlaştırma projelerini desteklemek. Yıllık olarak karbon ayak izini hesaplamak, denetletmek ve verileri şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmak ise kurumların yapabileceklerinin başında geliyor.
"Garanti BBVA olarak karbon ayak izimizi düşürmek için çalışıyoruz"
İklim krizine karşı doğrudan etkilerimizi yönetmek için 2020 yılından beri karbon nötr banka olarak operasyonlarımıza devam ediyoruz. Türkiye'deki tüm şube ve binalarımızda Sürdürülebilirlik Temsilcileri atayarak bine yakın hizmet noktasında kaynak tüketimlerimizi düzenli bir şekilde takip etmeye başladık. Yeşil ofis standartları oluşturmak iklim kriziyle mücadelede odaklandığımız konulardan biri. Aydınlatma ve soğutma sistemlerimizde enerji verimli ürünlere geçtik. Sunucularımızı sanallaştırıyoruz. LEED sertifikalı beş binamız var. Üç lokasyonda çatı tipi güneş enerjisi kullanıyoruz. Altyapısı müsait tüm şube ve binalarımızda yenilenebilir enerji kullanmaya başladık. Atık yönetiminde geri dönüşüme önem veriyoruz. Hem doğrudan hem de dolaylı tüm çevresel etkimizi doğrulatarak şeffaf bir şekilde raporluyoruz. Çalışanlarımıza bu konuda eğitimler veriyoruz. Ayrıca yaklaşık bin aracımızı yakıt tasarruflu ve çevreci hibrit modellerle değiştirdik.