Kadın patronlara kredi yağacak!
PARA ARAŞTIRMA/ ESİN ÇETİNEL Bankacılık sektörü özellikle son yıllarda kadın girişimcileri desteklemek adına avantajlı ürün ve hizmetlerle donattığı Kadın Girişimci Paketleri'ni açıklamaya başladı. Vadesi 10 yıla kadar uzayan, bir ile üç yıl arası geri ödemesiz kredilerle donatılan paketlerde aynı zamanda kadın girişimcilerin gelişimini destekleyen başta mentorluk / koçluk, danışmanlık ve eğitimler de var. Ücretsiz verilen tüm bu hizmetlere son yıllarda özellikle teknoloji kullanımını destekleyen eğitimler de eklenmiş durumda.
Paketlerin ana ürünü ise kuşkusuz kadın girişimcilerin finansman ihtiyacını karşılayan uzun vadeli krediler… Bugün bankacılık sektörü Alman Kalkınma Bankası (KfW), Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Proparco, Uluslararası Kalkınma Finans Kurumu (DFC) ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) gibi çeşitli uluslararası finansal kuruluşlarla kadın girişimcilere özel orta-uzun vadeli, özel amaçlı kaynaklar sağlıyor. Aynı zamanda yurt içinde de Hazine destekli özellikle Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı kredilerde yine tercih ediliyor. Bu kaynaklarla kadın girişimcilerin kaynak ihtiyacını karşılamayı amaçlayan bankalar, diğer taraftan kadınların bilgiye ve yeni pazarlara ulaşmasını da destekliyor. Aynı zamanda nakit yönetiminden pazarlamaya, satıştan yeni yatırımlara kadar her konuda eğitimler verip danışmanlık hizmeti de sunuluyorlar.
HEDEF ANADOLU
Temel amaçlarının özellikle Anadolu'daki kadın girişimcileri desteklemek olduğunun altını çizen bankacılık sektörü, bu kapsamda Türkiye'nin tüm illerinde de tanıtım ve eğitim çalışmalarını sürdürüyor.
Bu yıl da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile birlikte harekete geçen bankalar, kadın girişimcilere özel seferberlik başlattı. Bu kapsamda yıl boyu devam edecek ve içerisinde birçok ürün ve hizmetin bulunduğu "Kadın girişimci paketleri" kapsamındaki avantajlı krediler, ücretsiz verdikleri destekler ve kampanyalarını açıkladılar… İşte kadın bankacılığı birimi kuran bankaların yeni avantajlı paketleri…
AKBANK
ÜÇ YIL ÖDEMESİZ KREDİ İMKÂNI
Akbank kurucusu ya da yöneticisi kadın olan KOBİ'leri desteklemek ve onların finansmana erişimini kolaylaştırmak üzere, EBRD ve KGF ile birlikte harekete geçti. Avrupa Birliği ve Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da desteklenen "Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı" kapsamında 50 milyon dolar EBRD kaynağı ve yüzde 80 KGF teminat desteği ile kadınlara özel "Kadın KOBİ Paketi" hazırladıklarını açıklayan Akbank KOBİ Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, bu programın içeriğine ilişkin şu bilgiyi verdi;
"Kadın KOBİ'lerimize 36 aya kadar ödemesiz dönemli, uygun faiz oranlarıyla 12 milyon TL'ye kadar taksitli ticari kredi imkânı sunuyoruz. Ayrıca krediden faydalanan KOBİ'lerimiz bir yıl boyunca para transferlerini de ücretsiz gerçekleştirebiliyor. Paket kapsamında; yeni POS müşterilerimize avantajlı komisyon oranı, POS hizmet ücretinde yüzde 50 indirim ve yeni ticari kart müşterilerimize ise chip-para fırsatı sunuyoruz. Ayrıca, artı para, çek karnesi gibi ürünlerde de avantajlı fiyat ve oranlarımız bulunuyor. Bunlara ek olarak ilk kez Aksigorta Hayata Devam Sigortası alan kadınlara bir defaya mahsus ücretsiz Mamografi / USG hizmeti, pazaryerlerinde satış yapan KOBİ'lerimiz için indirimli Propars ve Usersdot paketleri ve kadın KOBİ'lere Akbank KOBİ Uzman Hattı'nda öncelikli hizmet sağlıyoruz" diyor.
Yurt dışı kaynaklı kullandırılan bu kredilerin, uzun vadeli ve uygun faiz oranlı olduğunun da altını çizen Oğuz, "EBRD destekli ve KGF teminatlı kadın KOBİ'lerimize yönelik kredimizin vadesi hem standart ürünlere göre daha uzun hem de sadece yeni müşterilerimize sunduğumuz avantajlı faiz oranlarıyla kullandırılabiliyor" bilgisi paylaşıyor.
Bu kredilerde işletmenin yönetim sorumluluğunun bir kadında veya çoğunluğunun kadınlarda olması paketten faydalanılabilmesi için tek koşul. Bunun haricinde banka herhangi bir sektör ve bölge kısıtlaması ise uygulamıyor.
Oğuz'un verdiği bilgiye göre, Akbank'ın EBRD'den aldığı 50 milyon dolarlık kaynağın yarısı, ürünün yapısı ve avantajlı faiz oranı nedeniyle iki ay içinde kullandırıldı. Akbank bu kredi ile kadın girişimcilerin finansman ihtiyacı karşılandıktan sonra ihtiyaç duydukları mentorluk, danışmanlık ve eğitim hizmetlerini de ücretsiz olarak sağlıyor.
Banka bu konuya ek olarak, KOBİ'lerin dijitalleşmesi ve finansal olarak daha da güçlenmesi amacıyla bu sene Akbank Dnüşüm Akademisini de kurdu. Bu kapsamda Ankara Sanayi Odası ve TOBB Ankara Kadışimciler Kurulu iş birliği ile ilk programı 24 Şubatta Kadıİ'lere ynelik E-Ticaret Programı ile başladıklarını açıklayan Bülent Oğuz, "Tüİ'lerimize ynelik tasarladığımız diğğitimlerimiz ise yıl boyunca devam edecek. E-ticaret dışında e-ihracat, yeşnüşüm eğitimleri ve KOBİ'lerin gündemindeki diğer konulara zel seminerlerimiz olacak" diyor.
GARANTİ BBVA
11 MİLYAR TL FİNANSMAN SAĞLADI
Garanti BBVA, Türkiye'deki kadın girişimcilere özel ilk finansman desteğini "Kadın Girişimci Destek Kredisi" adıyla vermeye başladı. Geçen yıl bu kapsamda kadın girişimcilere 11 milyar TL'den fazla finansman desteği sağlayan bankanın kadın girişimci firma sayısı 345 bine ulaştı. Toplumsal gelişim, ekonomik kalkınma, fırsat eşitliği, kapsayıcı ve sürdürülebilir büyüme için, 2006 yılında kadın girişimciliği alanına odaklanmaya başladıklarını söyleyen Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sibel Kaya, "Bu anlayıştan hareketle kadınların ekonomiye daha çok ve etkin katılımı için Kadın Girişimciliği Programı'nı hayata geçirdik. Program kadın girişimcilerimizin sürdürülebilir işletmeler olmasının yanında, gelişmesi ve güçlenmesine de katkı sağlıyoruz. Bu konuda yaptığımız çalışmaları kredi imkânlarıyla "finansman sağlama", Türkiye'nin Kadın Girişimcisi Yarışması ile "cesaretlendirme", Kadın Girişimci Yönetici Okulu ile "eğitim" ve Kadın Girişimci Buluşmaları ile "yeni pazarlara açılma" olarak dört ana başlıkta ele alıyoruz" diyor.
Garanti BBVA aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi'yle 2012'de başlatılan ve 10 yıldır kesintisiz sürdürülen "Kadın Girişimci Yönetici Okulu" projesiyle de 29 ilde 4 bine yakın girişimciye ücretsiz eğitim sağladı. Bunun yanı sıra banka, kadın girişimcilerin yeni pazarlara açılmaları ve yeni müşteriler kazanmaları için KAGİDER'le birlikte "Kadın Girişimci Buluşmaları"nı da düzenliyor.
Yakın zamanda Hepsiburada ile de bir iş birliği gerçekleştirdiklerini hatırlatan Sibel Kaya, bu iş birliğine ilişkin şu bilgiyi paylaştı:
"Bu platform üzerinden satış yapan ve ödemelerini Garanti BBVA hesaplarını kullanarak alan kadın girişimcilere birçok farklı fırsat sunuyoruz. Hepsiburada'da satış yapan kadın girişimciler, üç ay ödemesiz dönemli uygun koşullarda krediden maaş ödemesi fırsatlarına kadar birçok avantajdan faydalanabiliyor."
Banka Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile imzaladığı ilk sosyal bono olma özelliği taşıyan protokol kapsamında 340 milyon liralık finansman sağlayıp bunu kullanıma sundu. Kaya'nın verdiği bilgiye göre; bu kredi ile küçük ve orta ölçekli işletme sahibi kadın girişimciler için 36 aya varan vade ve özel faiz oranlarıyla finansman olanağı sağlanıyor.
TÜRKİYE İŞ BANKASI
GELİŞTİRME PROGRAMI BAŞLATIYOR
İş Bankası, 2008 yılından bu yana sürdürülebilirliğe katkı sağlayan sektör ve faaliyetlerin finansmanı amacıyla Alman Kalkınma Bankası (KfW), Avrupa Yatırım Bankası (EIB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Proparco, ABD. Uluslararası Kalkınma Finans Kurumu [DFC (eski adıyla OPIC)] ve Uluslararası Finans Kurumu (IFC) gibi çeşitli uluslararası finansal kuruluşlardan genel olarak orta-uzun vadeli, özel amaçlı kaynaklar sağlıyor. Bu kaynaklarla, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projelerinin yanı sıra, kadın girişimciler, KOBİ'ler, tarım işletmeleri, kalkınmada öncelikli bölgelerde yerleşik işletmelerin finansmanı sağlanıyor. Kadın girişimcilerin sürdürülebilir ve katma değerli üretimle ticari hayatın içerisinde daha çok yer almasını hedeflediklerini açıklayan İş Bankası, 2014 yılından bu yana yürütülen Kadın Girişimci Programı ile işlerini büyütüp daha da ileriye taşımaları için ihtiyaçlarına özel finansal çözümler geliştirip aynı zamanda iş birlikleri ve sponsorluklarla bakış açılarını ve yönetsel becerilerini zenginleştirecek eğitimler düzenledikleri bilgisi paylaşıyor.
İş Bankası halihazırda kadın girişimcilere yönelik çok sayıda avantajlı çözüm de sunuyor. Bu kapsamda örneğin, kadın girişimcileri finansal anlamda desteklemek adına, 500 bin TL'ye kadar, uygun faiz oranı ve ödeme koşulları içeren Kadın Girişimci Kredisi Kampanyası düzenleyen banka, bu alandaki diğer finansman destekleri hakkında ise şu bilgiyi veriyor;
"Aynı zamanda KOSGEB desteği ile işini kurmuş kadın girişimcilere 70 bin TL'ye kadar kredi imkanı sunduğumuz KOBİ Finansman Destek Programı'mız var. Mal ve/veya hizmet ihracı yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üyesi ihracatçılara yönelik üç milyon TL veya 500 bin Euro/Dolar'a kadar kadın girişimcilere daha uygun koşullarda kredi imkanı sunduğumuz TİM İhracatçılara Destek Programı'mız da bulunuyor. Yine kadın ve genç girişimcilerin ihracatta daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla Türk Eximbank ile imzalanan protokol kapsamında "Kadın Girişimci İhracat Destek Kredisi" ve "Genç Girişimci İhracat Destek Kredisi paketlerimizde mevcut."
Diğer yandan İş Bankası, İŞ'TE KOBİ internet sitesinde kadın girişimcilere özel bir sayfa oluşturdu. Bu sayfa kanalıyla kadın girişimcilere yönelik haber, makale, video ve ilham öykülerine yer veriyor, uzmanlara soru sorma, danışmanlık hizmeti, dijital eğitimler, uygulama marketinde yer alma ve KOBİ pazarına firma ürün ve hizmet bilgilerini ekleme imkanı sunuluyor. Banka ayrıca teknoloji odaklı, inovatif girişimcilere özel, İnternet Şubesi ve İşCep'ten ücretsiz havale/EFT ve çek ayrıcalıkları, ücretsiz Sanal Pos ve Moka POS'ta uygun komisyon oranları gibi fırsatları içeren Teknolojik Girişimci Paketi de çıkarttı.
E-ticaret ile ürün satışı yapan kadın girişimci firmalar, aynı zamanda avantajlı oranlarla Pazarlama e-ticaret pazar yerinde yer alma fırsatına da kavuştu. Yine Kadın Girişimcilere yönelik Türkiye'nin ilk kadın odaklı yatırım platformu olan Arya Kadın Yatırım Platformu ile olan iş birliği kapsamında; her yıl, Arya İş Atölyeleri eğitim serisini, Arya Yatırıma Hazırlık Programını ve girişimcileri yatırımcılarla buluşturan Arya Retreat etkinliklerini de düzenleniyor.
Bu sene Arya ile ilk defa Girişimci Akademisi'ni hayata geçiren İş Bankası bu vesileyle ekosisteme daha fazla kadın yatırımcı kazandırmak adına Kadın Yatırımcı Gelişim Programı'nı yakın zamanda başlatma kararı da aldı.
TEB
KADIN BANKACILIĞI BAŞLATTI
TEB kadın girişimcilerin ve patronların iş hayatında ihtiyaç duydukları desteği sağlamak üzere 2015 yılında Kadın Bankacılığı başlattı. Kadınların iş dünyasındaki varlığını güçlendirmek için bilgiye, yeni pazarlara, kritik konularda koçluk/mentorluk ve finansa erişim olmak üzere dört temel alanda desteğe ihtiyaçları olmasından hareket ettiklerini söyleyen TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, "Burada finansal desteklerimizin yanı sıra kadın girişimcilerin iş hayatının çeşitli alanlarında karşılaştıkları engelleri aşmaları için onlara yol gösteriyor, yeni pazarlara ulaşmaları için gerekli bilgiye erişimlerini kolaylaştırıyoruz. Nakit yönetiminden pazarlamaya, satıştan liderliğe kadar birçok konuda eğitimler veriyoruz. Bunlarla birlikte mevcut ekosistem paydaşlarıyla ortaklaşa çalışmalara yapmaya, böylelikle daha fazla kadın girişimciye ulaşmaya önem veriyoruz" diyor.
Banka girişimcilere ulaşmak için Anadolu'da yaygın etkinlikler de düzenliyor. Ülke çapında her noktadan kadın girişimcilere ulaşmayı hedefleyen banka içeriğini tamamen iş kadınlarımızın ihtiyaçlarına göre kurguladığı TEB Kadın Akademisi'nde kadın patronların işlerini geliştirmeye yönelik bilgi ihtiyacını karşılayıp aynı zamanda, onları iş dünyasının başarılarıyla ilham veren kadınlarıyla buluşturuyor.
Bunun dışında TEB kadın patronların en önemli gereksinimlerinden biri olan mentorluk/koçluk ihtiyacını karşılamak için de farklı destek programları yapıyor. Bu yapılardan biri olan TEB Takım Yıldızları projesi kapsamında Şube Müdürleri'ne özel eğitim veren TEB onlara "İşletme Koçluğu" formasyonu kazandırıyor. Takım Yıldızları formasyonu kazanan TEB Şube Müdürleri ise sadece finansal konularda değil, nitelikli personel seçiminden stok yönetimine, nakit yönetiminden yeni nesil satış tekniklerine kadar, kadın patronların işlerini büyütmelerinde ihtiyaç duydukları her konuda 180 gün boyunca program kapsamında yol arkadaşlığı ve işletme koçluğu yapıyor.
Ayrıca TEB Büyüme Akademisi'ni kuran TEB, en sık karşılaşılan üç konu üzerinde yoğunlaşmış, interaktif bir grup koçluğu programı da var.
Bu program sayesinde kadın patronların işletmelerini yönetirken en çok sorun yaşadıkları konulara çözüm bulabildiğini; aynı zamanda farklı sektörde iş yapan pek çok kadın patron ile de tanışarak iş birliği oluşturma ya da fikir alışverişinde bulunma gibi imkanlara sahip olabildiklerini söyleyen Gökhan Mendi, kadın girişimcilere sağlanan finansal destekler hakkında ise şu bilgiyi verdi;
"Bugün TEB olarak işini yeni kuran ya da mevcut işini büyütmek isteyen kadınların karşılaştığı en büyük zorluklardan birinin teminat yaratmak veya kredi alımında karşılaşılan güçlükler olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda kadın girişimci veya patronların finansa erişimini kolaylaştırmak için kendi kaynaklarımızla onlara kredi çözümleri sunarak finansal destekler sağlıyoruz. Buna ek çeşitli kurumlarla iş birliklerinde bulunarak bu desteğimizi daha da büyütüyoruz. Örneğin EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) ile imzaladığımız protokol kapsamında 50 milyon Euro'luk kaynağı teminatsız olarak kadın girişimcilere kullandırdık, KGF teminatlı kredileri ve KOSGEB paketlerini kadınların hizmetine sunduk. Bugün kadınlara özel fiyatlama destekleri, Kadına Değer Hayat Sigortası gibi bütünleyici finansal hizmetlerimiz de bulunuyor. Bugün 70 binden fazla kadın ortaklı müşterimiz var ve 30 bini ile aktif olarak çalışıyoruz. Kadın patron işletmeler için farklı finansal ürünlerimiz bulunuyor, bu alanda kredi büyüklüğümüz ise yaklaşık 2,3 milyar TL'ye ulaştı."
KADINLARA ÖZEL 10 YIL VADELİ KREDİ
VakıfBank, Dünya Bankası ile imzaladığı anlaşma ile sekiz yılı geri ödemesiz olmak üzere toplam 23 yıl vadeli olarak temin edilen 250 milyon dolarlık kredi kapsamında hayata geçirilen Kadın İşletme Kredisi ile tüm segmentlerde, sahipliği ya da yönetimi kadınlarda olan işletmelere, işlerini büyütmeleri ve nakit akışlarını düzenlemeleri için uygun maliyetlerle kredi sağlanacak.
VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, krediye ilişkin değerlendirmesinde, "VakıfBank olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasını önemsiyor ve bu yönde çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda Dünya Bankası'ndan sağladığımız kaynak ile kadınların sahip olduğu ve yönettiği işletmelere özel bir kredi ürünü oluşturduk. Özellikle salgından etkilenen işletmelerimiz için devreye aldığımız VakıfBank Kadın İşletme Kredisini, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle hem kadınlarımızın hem de ülke ekonomimizin hizmetine sunmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.
Kadın İşletme Kredisi'nden 250'nin altında çalışanı bulunan ve 2019 yılını kar ile tamamlamış olup kadınlara ait olan ya da kadınlar tarafından yönetilen işletmeler yararlanabiliyor. Bunun için sahibinin kadın olması, tüzel işletme ise yönetim yetkisine sahip en az bir kadın hissedarı bulunması ya da birinci derece imza yetkisine sahip en az bir kadın üst düzey yöneticiye sahip olması gerekiyor.
Belirtilen şartları taşıyan kadın girişimci işletmeler, iki yıla kadar ödemesiz dönemli 10 yıla varan vadelerde, her türlü işletme ihtiyacının finansmanı için TL ve döviz cinsi kredi kullanabiliyor. Sabit faizli uygulamalarda kadın patronlar yıllık TL'de yüzde 14.50, Euro'da yüzde 2.25, Dolar'da yüzde 3.25'ten başlayan faiz oranlarıyla yararlanabiliyor.