Dünyanın otel şehri: Dubai
ÜRÜN DİRİER/ Dünyanın önde gelen ticaret merkezlerinden biri olan Dubai, aynı zamanda gezginlerin en çok rağbet ettiği turizm destinasyonlarından biri. Dubai'yi dünyada farklı bir yere koyan bu özelliğinde kuşkusuz uluslar arası hava yolu bağlantısında bir üs olmasının da büyük payı var. Dubai'de Ramazan deneyimi konseptiyle düzenlenen basın gezisinde, şehrin eski ve yeni yüzüne dair birçok ayrıntıyı yakından görme fırsatı elde ettik. Şehre yönelik sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi hedefleyen Dubai Ekonomi ve Turizm (DET) kurumu tarafından düzenlenen gezide, hem şehrin ikonik simgelerini, hem tarihini, hem kültürel hayatını hem de doğasını keşfettik. 2024 yılında 18.72 milyon uluslararası ziyaretçiyi ağırlayan Dubai, her yıl bu sayıyı artırmayı hedefliyor. Dubai Ekonomi ve Turizm (DET) kurumu tarafından hayata geçirilen 10 yıllık plan, Dubai'nin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nı (GSYİH) iki katına çıkarmayı, küresel şehirler arasında ilk üçe girmesini sağlamayı ve Dubai'yi ziyaret edilmesi, yaşanması, çalışılması ve yatırım yapılması tercih edilen bir şehir konumuna getirmeyi amaçlıyor.
Son gayrimenkul piyasası verilerine göre, geçen yıl yurt dışı gayrimenkul alımı için 2 milyar 513 milyon dolar ödeyen Türklerin en çok konut aldığı iki şehirden birincisi Dubai. Bir başka rakamla, Dubai'de en çok gayrimenkul alan ülkeler arasında 7'nci sıradayız. Öte yandan dünya genelinde milyoner göçü hız kesmeden devam ederken, Birleşik Arap Emirlikleri ve özellikle Dubai, servet sahipleri için en cazip merkez haline geldi. 2023 yılında 6 bin 700 milyoner Dubai'yi tercih ederek, şehri ABD ve Singapur'un iki katı kadar servet çekme başarısına ulaştırdı. Vergi avantajı, iş dostu ekosistem, modern ve yüksek yaşam kalitesi, teknoloji ve yapay zeka altyapısı ile Avrupa, Asya ve Afrika pazarlarına kolay erişim sağlayan stratejik konumu, Dubai'nin yıldızını adeta her geçen gün daha da yukarı taşıyor.
160 BİN ODAYLA HİZMET VERİYOR
Dubai, yüksek sezonu olan ilkbahar aylarında dünyanın dört bir yanından turist çekiyor. 2025 itibariyle bine yakın otelin bulunduğu şehir, otel odası açılışlarında da dünya liderlerinden biri konumunda yer alıyor. Şehrin hızlı büyüyen turizm sektörüne paralel olarak gerçekleşen bu açılışlar her yıl rekor seviyede artıyor. An itibariyle Dubai'de 160 bini aşkın otel odası mevcut. Tek sorun, gökyüzüne kadar ulaşan yüksek binalarda havuzun, çıkışın, resepsiyonun, spor ya da kahvaltı salonunun kaçıncı katta olduğunu ve nasıl gidilebileceğini öğrenme süreci. Otellerdeki bir yere gitmek için bazen birkaç vesait asansör kullanmak gerekebiliyor. Yolunu kaybetmeden gideceğiniz yere gitmeyi öğrenmek iki günü bulabiliyor. AVM'ler de devasa büyüklükte ve kaybolmamak çok zor. Neyse ki herkes güler yüzüyle yardımcı olmaya hazır. Bu da devasa büyüklükteki binaların içinde yalnız hissetmenize engel oluyor.
Gezi boyunca ziyaret ettiğimiz neredeyse her binada bir müze yer alıyor. Burada her sergi veya enstelasyon ortamına müze deniyor. Yani bir sanat galerisi de müze olarak anılıyor. Etkileyici sanat galerileriyle dünya sanat piyasasına ciddi bir rakip olacak gibi görünen şehirde, koku müzesi, dijital sanat müzesi gibi dikkat çeken mekanlar yer alıyor. Ziyaret ettiğimiz ikonik binalar arasında ise 150 metre yüksekliğindeki Dubai Frame, 148. katında (555 metre) dünyanın en yüksek gözlem platformlarından birine sahip olan Burj Khalifa, Palm Tower'ın 52. katında, deniz seviyesinden 240 metre yükseklikte yer alan The View Palm Jumeriah yer aldı. Dünyanın en yüksek ve inşa edilmesi imkansız gibi görünen bu ikonik yapılar zaten çoğu kişinin bildiği şeyler. Daha az bilinen detaylardan bahsetmek yerinde olur.
ALTIN KRALLIĞI
Eski Dubai olarak da bilinen Dubai'nin en ünlü eğlence bölgelerinden biri olan Al Seef, hareketli Dubai Creek kıyısında yer alıyor. Geleneksel el sanatları, yerel sanat eserleri, canlı performanslar ile dikkat çeken bu çarşı bölgesinde alışveriş yapılması tavsiye ediliyor. Dev AVM'lerde 40 dirheme satılan küçük hediyelik eşyaları bu otantik çarşıda 2 dirheme bile bulmak mümkün. Dubai'nin dünyada pek bilinmeyen bölgelerinden biri de Gold Souk (Kuyumcular Çarşısı). Deira bölgesinde yer alan bu çarşıya, Al Seef'ten küçük teknelere binerek birkaç dakika içinde geçebilirsiniz. Burada dünyanın belki de başka hiçbir yerinde bulamayacağınız altın takılar, mehir olarak satılan altın bluzlar, kemerler ve devasa setler yer alıyor. Hatta büyüklüğüyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş altın parçalar da bu çarşıda sergileniyor.
SONARA CAMP DUBAI
Dubai Çöl Koruma Rezervi'nin kalbinde yer alan benzersiz bir restoran ve yemek deneyimi olan Sonara Camp, Kasım 2019'da kapılarını açmış. Eşsiz çöl restoranı, özenle seçilmiş eğlence programı eşliğinde servis edilen lezzetli bir fine dining ve içecek menüsü sunuyor. Her yaşa hitap eden aktiviteler ve eğlence seçenekleriyle, yüzlerce oriks ve ceylana ev sahipliği yapıyor. Otantik kamp, konukların bakir gün batımının keyfini çıkardığı bir lokasyon. Bir kum tepesi üzerinde yüksek konumda yer alan Sonara kampa çöl boyunca keyifli bir araba yolculuğu ile ulaşılıyor.
THE NEST BY SONARA
Ödüllü Mimar Gianni Ranaulo tarafından tasarlanan huzurlu ve yenilikçi bir uyku konsepti sunarak çölde unutulmaz geceler yaşamanızı sağlıyor. Kum tepesi şeklinde tasarlanan 14 Nest, çevredeki çöl ile organik bir uyum içinde tasarlanmış. En ilginç kısmı kahvaltının şafak vaktinde sunuluyor olması. Sonara'nın The Nest'inde gerçekleştirilen gökyüzü safarisinde astronomi bilginizi geliştirirken en önde gelen Arap astrologları ile Arap Dünyası'nın tarih ve mirasıyla bağlantı kurabiliyorsunuz.
Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum Kültürel Anlayış Merkezi (SMCCU)
SMCCU, "Kapıları Aç. Zihinleri Aç" mottosuyla faaliyet gösteren, 1998 yılında kurulan, kar amacı gütmeyen bir kuruluş. Ramazan boyunca turistlere iftar ve cami ziyareti deneyimi yaşatıyor. İslama ilişkin soruların da yanıtlandığı iftar yemeğinde, İslam kültürüne ilişkin bilgiler aktarılıyor. Kurum, farklı milletlerden insanlar arasında bariyerleri kaldırmayı ve yerel kültür, gelenek-görenekler ile din hakkında farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.
JAMEEL ARTS CENTRE
Art Jameel, Suudi Arabistan ve BAE merkezli bağımsız bir sanat kuruluşu olarak hizmet veriyor. Sergiler, araştırmalar, öğrenme ve topluluk odaklı programlarla sanatı hayatın temel parçası olarak görüyor. Cidde'de Hayy Jameel, Dubai'de ise Jameel Arts Centre olmak üzere iki merkezde sanat severlerle buluşuyor. Merkez, dijital girişimler ve küresel iş birliklerine imza atıyor. Kasım 2018'de kapılarını açan merkez, 10.000 m²lik alanıyla Çağdaş sanatı halka sunarken toplulukları öğrenme, araştırma ve sanat komisyonları yoluyla sürece katma amacı güdüyor. Peyzaj Mimarlığını Anouk Vogel'in üstlendiği merkezin bahçesinde yedi açık avlu bahçesi yer alıyor. Bu bahçelerin her biri farklı bir çöl ekosistemini temsil ediyor. Bahçede 149 farklı türde bitki yer alıyor.
ARTE MUSEUM
Şehrin sürekli büyüyen sanat ve kültür ortamına katkı sağlayan ARTE MUSEUM, en üst düzeyde sürükleyici bir sanat deneyimini sunuyor. Dubai Mall'da bulunan galeri, dünyanın önde gelen Koreli dijital tasarım şirketi d'strct tarafından tasarlandı. Yaklaşık 2.800 metrekarelik alana yayılan mekândaki evler "Eternal Nature" ("Ebedi Doğa") temasıyla 14 bölgeye ayrılıyor. Ziyaretçilerin sergilenen eserleri teknolojinin yardımıyla olabildiğince yakından görüp anlamalarına yardımcı olmak için üretim haritalaması, çoklu görüntü kontrolü ve sensör tabanlı etkileşim sistemlerinden yararlanıyor.
EXPO CITY DUBAİ- HAİ RAMADAN
Expo City Dubai'nin imza etkinliklerinden biri olan Hai Ramadan, bu yıl 3. kez gerçekleşti. Al Wasl Plaza, benzersiz bir yeme içme destinasyonuna dönüşürken, Hai Ramadan; lezzetli iftarlar ve sahurlar, canlı pazarlar ve kültürel etkinliklerle dolu bir ortamda bağ kurmanın yanı sıra yeni anılar biriktirmeye olanak sağlıyor. Ev yapımı ürünlerin satıldığı pazarda el yapımı ürünler, geleneksel kıyafetler ve Ramazan temalı eşyalar keşfedilirken çocuklar, geleneksel 'Floos Bankası'ndan aldıkları jetonlarla dilediklerince alışveriş yapabiliyor.
DYY'da dünya genelinde 4. sıraya yükseldi
Dubai'nin turizm geliri geçtiğimiz yıl 49 milyar dolar olarak gerçekleşti. Batı Avrupalı ziyaretçiler yüzde 14,8'lik payla Dubai'nin en büyük kaynak pazarını oluşturuyor. Turizm sektöründe 400 bini aşkın kişi istihdam ediliyor. Bine yakın otel ve 160 bin civarı otel odası bulunuyor. Odaların yüzde 64'ü lüks ve üst düzey segmentlere hitap ediyor. Bu yılın sonunda devreye yeni girecek otellerle bu rakama 3 bin oda daha eklenecek. Devreye girecek yeni otel projeleri arasında One & Only One Za'abeel, Jumeirah Marsa Al Arab ve Address Hotels dikkat çekiyor. 2024 yılında Dubai, toplam doğrudan yabancı yatırımcı sermayesinde yüzde 33'lük artış sağlayarak toplam 1.826 doğrudan yabancı yatırım (DYY) projesi duyurdu. Financial Times verilerine göre Dubai DYY'da bir sıra yükselerek dünya genelinde 4. sıraya yükseldi. Dubai'nin 2024 yılında 52,3 milyar AED (14,24 milyar ABD Doları) doğrudan yabancı sermaye çektiği tahmin ediliyor.
Al Seef'teki Restoranlar
Al Seef, çeşitli mutfaklardan lezzetler sunan seçkin restoranlarıyla ziyaretçilerine keyifli bir gastronomi deneyimi sunuyor.
Dünyanın en ünlü Starbucks şubelerinden biri,
Popüler et lokantası Doors Freestyle Grill,
Geleneksel deniz ürünleriyle Al Fanar Deniz Ürünleri Pazarı,
Hint mutfağını deneyimleyebileceğiniz Chokhi Dhani Restaurant gibi birçok seçenek mevcut.